Liberty Media kupila Formulu 1 za 4,4 milijarde funti

Ekonomija 08. sep 201620:32 > 20:43
REUTERS/Laszlo Balogh

Američka kompanija Liberti medija kupila je Formulu 1 za 4,4 milijarde funti. Kompanija Liberty je kupila Formulu 1 od kompanije CVC Partners, koja je vodila taj sport od 2005. godine.

Kako je prenio Sky Sports, ovim preuzimanjem izvršni direktor Bernie Eccklestone, koji ima 5,3 posto dionica Formule 1, dobiće više od 300 miliona funti. Eccklestone će ostati prvi čovjek Formule 1 u prelaznom periodu.

Dogovor se sastoji iz dva dijela. Prva tranša odnosi se na na nabavku 18,7 posto udjela Formule 1, a ostatak od 81,3 odsto Liberti medija će steći uz odobrenje nekih regulatora, kao i Međunarodne automobilske federacije.

Iz ostalih poslovnih vijesti za 8. septembar izdvajamo:

– Izvršni odbor MMF-a odobrio je trogodišnji aranžman od 553 miliona eura za Bosnu i Hercegovinu. Podrška reformskoj agendi.

– Minus u srpskoj državni kasi smanjen zahvaljući smanjenju plata u javnom sektoru i penzija, Na reformi javnih preduzeća ništa nije urađeno, kaže za N1 urednik sedmičnika NIN Milan Ćulibrk.

– Posljednji dan kampanje u Hrvatskoj. Sastali se Milanović i Novosel. Kažu, ključno da se pokrene re-industrijalizacija i otvore nova radna mjesta.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.