Njemačka: Milion električnih vozila na cestama tek 2022.

Ekonomija 20. sep 201807:00 > 07:04
REUTERS/Sam Mircovich

Njemačka neće uspjeti ostvariti zacrtani cilj o milion električnih vozila na cestama do 2020., nego tek do 2022. godine, zbog visokih cijena tih vozila i manjka punionica, procijenili su savjetnici njemačke vlade.

Savjetodavna grupa NPE objavila je u izvješću o provedbi tog plana da će zacrtani broj električnih vozila uspjeti dosegnuti tek u 2022. godini. Početkom 2018. godine na njemačkim je cestama bilo samo 98.820 vozila na električni ili hibridni pogon.

NPE prati stanje na tržištu električnih vozila od 2010. godine, kada su predložili cilj o milijun električnih automobila do 2020. godine koji je vlada usvojila.

Objava iz Berlina nije nikoga iznenadila i njemačka kancelarka Angela Merkel već je prošle godine priznala da nije vjerojatno da će se ostvariti taj cilj.

U NPE-u napominju da postoji više razloga za to, uključujući i visoku cijenu električnih vozila u odnosu na automobile na klasični pogon i u prošlosti manji broj dostupnih modela.

Nedostaje i infrastruktura – potrebno je više punionica za električne automobile.

Kancelarka je ipak i dalje optimistična: “Napredujemo. Uspjeli smo uspostaviti masovno tržište, a sada to trebamo proširiti“, kazala je Merkel u srijedu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.