Otvoren Sarajevo Halal Sajam 2018

Ekonomija 27. sep 201815:13 > 15:29
N1

Prvi međunarodni sajam halal industrije Sarajevo Halal Sajam (SHF) 2018 je otvoren u prisustvu velikog broja učesnika i zvanica danas u Sarajevu.

Sarajevo Halal Sajam 2018 su otvorili Amer Bukvić, direktor BBI, Israfil Kuralay, zamjenik predsjednika Privredne komore Istanbula, Adem Zolj, premijer Kantona Sarajevo, Mujahid Yusuf Rawa, ministar u uredu premijera Malezije, Denis Zvizdić, predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Husein ef. Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini.

Zamjenik predsjednika Privredne komore Istanbula Israfil Kuralay naglasio je značaj SHF 2018.

Kantonalni premijer Adem Zolj poželio je dobrodošlicu učesnicima SHF 2018 i istaknuo značaj ovakvih sajamskih manifestacija za razvoj privrede Kantona Sarajevo.

N1

Mujahid Yusuf Rawa, ministar u uredu premijera Malezije, posebno se osvrnuo na značaj halal tržišta u svijetu i mogućnostima koje ono pruža.

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Denis Zvizdić naglasio je da SHF 2018 SHF 2018 daje novu dimenziju Sarajevu i Bosni i Hercegovini usmjeren da postane jedna od vrlo perspektivnih strateških poveznica privrede cjelokupnog regiona.

“Ovaj sajam vidim kao odličnu priliku za nove investicije, jer tržište halal proizvoda ima veliki potencijal kako u svijetu, tako i u Bosni i Hercegovini. Očekuje se da će globalno tržište halal hrane do 2023. godine imati vrijednost veću od tri triliona dolara. To je veliko tržište za koje su proizvođači sve više zainteresovani. Zbog toga mi je drago da u Bosni i Hercegovini postoji više od 85 kompanija koje imaju halal certifikat, dok ih u regiji ima nešto više od 120, sa više od 4.500 proizvoda i usluga. Nadam da će SHF 2018 otvoriti vrata našim proizvođačima da ostvare poslovne kontakte i pretvore ih u nove i velike ugovore koji će rezultirati izvozom bh. proizvoda na svjetsko tržište”, naglasio je Zvizdić.

Reisu-l-ulema Islamske zajdnice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović podsjetio je u svome obraćajnju na značaj halala.

Premijer Malezije Mahatir Mohamad obratio se učesnicima SHF 2018 putem video linka, ističući veliko zadovoljstvo što je jedan od počasnih osnivača SHF 2018.

“Nadam se da će SHF biti održavan i narednih godina i postati najveći i najistaknutiji sajam halal industrije u jugoistočnoj Evropi. Malezija je lider u halal ekonomiji, sektoru koji nastavlja sa razvojem i rastom. Malezijski turisti su jako zainteresirani za halal turizam u regiji jugoistočne Evrope. Potencijal za rast i razvoj halal industrije je ogroman. Ovaj potencijal nije ograničen samo na muslimanske nacije, nego i zapadna tržišta sa muslimanskom populacijom. SHF može postati platforma za velika ulaganja u BiH i region, koji može zadovoljiti globalnu potražnju uključujući evropsko tržište. Uvjeren sam da će SHF steći reputaciju istaknutog halal sajma i postati poslovna platforma za saradnju lokalnih i međunarodnih kompanija”, istaknuo je premijer Mahatir.

N1

Nakon uvodnih obraćanja, visoki zvaničnici su presijecanjem vrpce zvanično otvorili sajam nakon čega su obišli sajamske štandove.

SHF 2018 organiziraju Bosna Bank International (BBI) u saradnji sa Islamskom zajednicom u BiH i Islamskom razvojnom bankom (IsDB) okupio je učesnike iz 36 zemalja te više od 100 izlagača iz cijelog svijeta.

Tokom tri dana trajanja SHF 2018 bit će omogućeni susreti regionalnih proizvođača halal proizvoda i pružalaca halal usluga iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Makedonije i Albanije sa velikim kupcima i distributerima iz Evropske unije, Saudijske Arabije, Turske i Malezije, Bahreina, Libije, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.