Amazon zaradio 11,2 milijarde dolara, ali neće platiti porez na dobit

Ekonomija 19. feb 201917:37 > 17:38
REUTERS/Mike Segar

Kompanija Amazon već drugu godinu zaredom neće platiti ništa za porez na dobit, pokazao je izvještaj Instituta za oporezivanje i ekonomsku politiku (ITEP).

Prema novom Zakonu o poreznim olakšicama i poslovima, porez na dobit koji bi Amazon trebao uplatiti u federalni budžet SAD-a iznosi 21 posto, što je smanjenje u odnosu na 35 posto, koliko je iznosio godinu ranije.

Zahvaljujući pomenutim poreznim olakšicama, kompanija Amazon neće platiti ništa, uprkos tome što je prošle godine ostvarila dobit od 11,2 milijarde dolara.

“Teško je tačno znati kako to uspijevaju. U svojim javnim dokumentima ne otkrivaju poreznu strategiju. Dakle, nejasno je na koji način koriste porezne olakšice kako bi to postigli”, kazao je Steve Wamhoff, direktor za federalnu poreznu politiku u ITEP-u.

Iako je Amazon možda iskoristio mogućnosti koje mu pruža novi porezni zakon, ovo nije prva godina da ne mora platiti federalni porez.

Naime, i 2017. godine su imali dobit od 5,6 milijardi dolara, ali također nisu platili ništa za porez na dobit.

N1 pratite putem aplikacija za Android| iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter| Facebook|Instagram i UŽIVO na ovom linku.