Milanović o izvozu bh. mlijeka: BiH lukavo izbjegava pravila

Ekonomija 28. aug 201516:57 > 18:38
N1

Hrvatska je stopirala izvoz bosanskohercegovačkog mlijeka na tržište Europske Unije, koje je nakon svih provjera dobilo zeleno svjetlo za izvoz, i time direktno oštetila privredu Bosne i Hercegovine za višemilionske iznose.

Hrvatski premijer, Zoran Milanović, se iz Pule osvrnuo na skandal koji je izbio oko ovih informacija kako je Hrvatska direktno odgovorna za narušavanje prava bh. mljekara za izvoz svojih proizvoda.

Danas je naveo i razloge te blokade, kao i uputio oštre, pomalo i neprimjerene kritike, na račun konstitutivnih naroda Bosne i Hercegovine.

Podsjećamo, termički obrađeno mlijeko iz BiH se na tržište EU trebalo početi izvoziti 26. augusta tekuće godine, a da je upravo Hrvatska podnijela tužbu, tvrdi direktor ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

Europska će komisija utemeljenost ove žalbe razmatrati 16. septembra kada će donijeti i konačnu odluku. Hrvatska je, inače, sve do 2013. godine predstavljala glavno tržište za izvoz pasteriziranog mlijeka iz BiH, no zbog neispunjavanja proizvodnih i higijenskih standarda, kako navode iz Vlade Hrvatske, a koji vrijede u članicama EU, bosanskohercegovački mljekari su bili prisiljeni prekinuti taj izvoz.

Ove i ostale vijesti pratite u infoBIZ-u za 28. august 2015.