Nacionalni park Sutjeska – nestvarni prizori na Zelengori

Vijesti 14. aug 202311:54 1 komentar

Još niste isplanirali odmor? Ili vam ove godine nije do mora. Ako je tako onda bi vaša naredna lokacija mogla biti Nacionalni park Sutjeska, nadomak Foče. Naša ekipa provela je dva dana u ovom Parku prirode, i posjetila neke od najatraktivnijih lokacija.

Brali smo borovnice, i islandski lišaj koji, kažu, kao rukom liječi kašalj i prehlade. I lagano išli stopama Druge dalmatinske brigade. Istim putem prije mjesec prošao je i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović. U Nacionalnom parku Sutjeska ne pamte da je neki zvaničnik iz Bosne i Hercegovine isto uradio.

“Svrha njegove posjete je bila posjeta prije svega spomeniku II dalmatinske brigade koja se nalazi na Donjim bara, a onda upoznavanje kompletnog terena gdje je borbe vodila II dalmatinska brigada od 5. do 9. juna. Za četiri dana poginulo je više od 300 Dalmatinaca, a brojalo ih je negdje oko 600, znači prepolovljeni”, priča nam Miloš Živanović kustos u Muzeju Bitke na Sutjesci i čovjek koji je Milanovića proveo Zelengorom.

Na tom dijelu Zelengore, kojim je i ekipa N1 prošla, nalaze se dva jezera, Gornje i Donje Bare, tu nije teško susresti turiste. Neki se pokušavaju popeti tamo gdje se samo divokoze sa lakoćom kreću. Drugi beru borovnice i uživaju u nestvarnim prizorima. Jedna od njih je nekadašnja nastavnica geografije iz Foče, danas iz Švedske Ljiljana Mašić. Nju sa porodicom susrećemo kod kristalno čistog jezera Gornje Bare.

“Rođena sam u Foči, živim u Švedskoj. Svake godine dolazim ovdje i obilazim ljepotice naših Dinarida. Ovdje je ljepši reljef nego u Švedskoj, u Švedskoj je zaravnjen teren, ovdje je kraški teren, bogat kraškim jezerima, Gorske oči. Tamo je više crnogorična šuma, zemljište je kiselije. Ovdje su biomi mnogo bogatiji. I prije 1993. godine smo obilazili ova područja. Znali smo i prije Švedske koliko je ovo lijepo”, kaže Ljiljana.

Kod Donjih Bara susrećemo jednu porodicu Grka. Prvi su put tu, a umjesto popularnog hikinga, odabrali su pecanje u jezeru. Upravo na obali Donjih Bara odmarao je i sam Tito, još 1964. godine, prije njegovog drugog dolaska nakon Drugog svjetskog rata tu je sagrađen planinarski dom. I danas je ovdje moguće odmoriti, ali ne u srušenom domu, već u lovačkoj kući kojom upravlja Nacionalni park.

Vidikovac Borić, nezaobilazna je tačka planinara koji posjećuju ovu stranu Zelengore. Nalazi se nekih pola sata od impozantnog jezera donje Bare. Odavde se vidi najviši vrh u BiH Maglić. Upravo to je naša naredna destinacija. Mjesto Prijevor, koje se nalazi između oboda prašume Perućica i vrha Maglića. Atraktivna lokacija za turiste, a pored šatora, kampera, mnogi biraju da prenoće i u tradicionalnim katunima, ili planinskim kolibama NP Sutjeska.

“Zanima ih ta kultura ovog kraja, jer prije Drugog svjetskog rata na ovom prostoru, posebno na Zelengori držalo se preko 150 000 grla stoke, danas je to u znatno manjoj količini je znatno manje. Vole, osim što uživaju u prirodnim ljepotama. Domaćini im nude mogućnost da zajedno prave večeru”, pojašnjava za N1 Nevena Novović iz NP Sutjeska.

Iako se djeluje da sa Prijevora nema dalje, nije tako. Karavani, natovareni stvarima turista odlaze do Trnovačkog jezera, još jednog dragulja prirode, koji se ne nalazi u Bosni i Hercegovini, već u Crnoj Gori, ali do koga je moguće doći iz pravca Tjentišta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare