Dres Mirze Delibašića od narednog vikenda vječno u Skenderiji

Košarka 08. sep 201415:36 > 15:39
Anadolija

Na 10. Memorijalnom turniru "Mirza Delibašić" narednog vikenda u Sarajevu bit će obilježena i 35. godišnjica od kada je Košarkaški klub Bosna osvojio titulu prvaka Evrope

Dres Mirze Delibašića, zvanično najboljeg sportiste Bosne i Hercegovine svih vremena i nekadašnjeg izvrsnog košarkaša sarajevske Bosne sa brojem 12 od narednog vikenda vječno će krasiti veliku dvoranu KSC Skenderija, koja je i nazvana po njemu, istakli su iz Košarkaškog kluba Bosna za Anadolu Agency (AA).

“Za 10. jubilarni Memorijalni turnir ‘Mirza Delibašić’ pripremili smo nekoliko stvari kojima želimo posebno i trajno podsjetiti na lik i djelo našeg najboljeg košarkaša. Tako ćemo Bosnin ders sa imenom Mirze Delibašića i brojem 12 trajno, takoreći, penzionisati i izvijestiti ga na vrh dvorane. Osim toga, njegova dva sina, Danko i Darijo odigrat će za naš tim po dva minuta u polufinalnom susretu turnira protiv Turk Telekoma”, rekao je za Anadolu Agency Armin Čengić, jedna od članova čelništva KK Bosna i trener u stručnom štabu, dodavši:

“Na turniru ćemo obilježiti i 35 godina od osvajanja titule prvaka Evrope, koju je naš tim predvođen Delibašićem, kao prvi klub iz bivše SFR Jugoslavije, osvojio 1979. trijumfom u finalu nad Emersonom (96:93) u francuskom Grenobleu. Na teren ćemo iznijeti pehar namijenjen prvaku Evrope, te između ostalog, na taj način prisjetiti se najblistavijih trenutaka u historiji kluba”.  

U polufinalu 10. Memorijalnog turnira “Mirza Delibašić” u subotu (13. septembra) od 17:30 sati sastaju se domaćin Bosna i Turk Telekom, dok će od 20 snage odmjeriti ljuti rivali beogradski Partizan i zagrebačka Cibona. U nedjelju (14. septembra) utakmica za treće mjesto je od 17 sati, a finale od 19:15. Za područje BiH finalna i utakmica između Partizana i Cibone bit će emitovane u direktnom prijenosu na kanalu BHT1.   

Mirza Delibašić – Kinđen je rođen u Tuzli 9. januara 1954. godine, a preminuo je 8. decembra 2001. u Sarajevu. Za KK Sloboda iz Tuzle igrao je 1968. godine do 1972. kada postaje član KK Bosna za koju je odigrao 700 utakmica i postigao 14.000 poena. Sa popularnim “studentima” bio je prvak Evrope i SFR Jugoslavije, a osvojio je i Kup nekadašnje zajedničke države. U dresu reprezentacije Jugoslavije bio je prvak svijeta, Evrope, Balkana, ali i olimpijski pobjednik. Najboljim košarkašem Jugoslavije proglašen je 1980. godine, a dobitnik je brojnih sportskih i društvenih priznanja, među kojima i Šestoaprilske nagrade Grada Sarajeva, najvećeg priznanja kojeg dodjeljuje gradska uprava bh. prijestolnice. Zanimljivo, 1968. godine bio je i pionirski prvak BiH u tenisu, piše Anadolu Agency.