Kreševljaković: Period opsade važan dio našeg iskustva

Kultura 10. jul 201612:04 > 12:05
N1

Na osnovu javnog konkursa Vlada Kantona Sarajevo je umjesto v.d. direktorice Lejle Hasanbegović na funkciju direktora J.U. MES Međunarodni teatarski festival – Scena MESS imenovala Nihada Kreševljakovića.

On će na ovoj poziciji naslijediti višegodišnjeg direktora MESS-a Dinu Mustafića, koji će ostati dijelom tima kao rukovoditelj Scene MESS, odnosno teatarske produkcije MESS-a.

Gost u studiju Novog dana bio je Nihad Kreševljaković, novi direktor MESS-a.

O tome šta je prioritet u njegovom radu je rekao: “Izazov za svakog novog čovjeka je da sačuva ono što je postignuto. Novitet u MESS-u će biti organizovanje MESS marketa, koji je već započeo, u smislu promoviranja bh. produkcije van BiH. Zadatak nam je i raditi na kreiranju nove publike i na prepoznavanju zanačaja kulture i prevashodno teatra za našu društvenu zajednicu“.

Rekao je i da je program Festivala MESS već prezentovan i da će u samoj strukturi biti drugačije organizovan.

Govorio je i o regionalnoj teatarskoj sceni. “Mi u tom pogledu ni na koji način ne zaostajemo, a regionalna teatarska scena je jako kvalitetna i dosadašnji rezultati bh. tetara pokazuju da smo u rangu sa svima“, komentarisao je Kreševljaković.

Kreševljaković je uradio i mnogo dokumentarnih filmova, a “Aušvic do Sarajeva” i “Sarajevo pod opsadom” su ostavili dubok trag. O tim filmovima je istakao: “Moj osobni interes je vezan za kulturu sjećanja i modul memorije koji smatram važnim dijelom onoga što će biti sadržaj mog budućeg rada. Vjerujem da je ono što je bilo u periodu opsade također važan dio našeg kolektivnog iskustva i onoga što jeste kulturno-umjetničko naslijeđe naše zemlje i zbog toga će modul memorije biti važan dio našeg Festivala“.

Na pitanje koliko su filmovi o stradanjima u BiH važni je odgovorio: “Ti filmovi su jako važni, a umjetnost je igrala važnu ulogu u prethodnom periodu. MESS se bavio tim i imamo važnih stvari koji se tiču sjećanja na značajne historijske datume. I Sarajevski ratni teatar će 11. septembra organizovati performans gdje se izgovaraju imena ljudi poginulih u Srebrenici i mislim da je važno da umjetnici i kulturni događaji posvećuju pažnju takvim datumima“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenihmreža Twitter | Facebook.