Ovaj vikend Radićeva ulica postaje ulicom umjetnosti

Kultura 18. jul 201613:20 > 13:28
AFP/Oli Scarff

Festival ulične umjetnosti (FUU) bit će održan od 22. do 24. jula u sarajevskoj Radićevoj ulici.

Festival ulične umjetnosti (FUU) bit će održan od 22. do 24. jula u sarajevskoj Radićevoj ulici.

O Festivalu i ideji kulturne četvrti na pres-konferenciji danas su u Sarajevu govorili inicijator FUU-a Aleš Kurt, programski koordinator Emir Zametica i voditeljica Art Marketa Delila Ćeremida.

Kurt je podsjetio na dugogodišnju ideju da Radićeva ulica postane ulica kulture, što je prije 15-ak godina inicirao arhitekta Amir Vuk Zec.

Prošle godine kada je održan nulti Festival ulične umjetnosti u fokusu je bila ulica Mjedenica, dok će ove to biti Radićeva.

Tako će ljubitelji svih vidova umjetnosti, pored grafita i murala, imati priliku pogledati i poslušati teatarske predstave, koncerte, izložbe i druge sadržaje.

Ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Mirvad Kurić smatra da je riječ o festivalu koji je jedinstven među ostalim sarajevskim festivalima.

Govoreći o projektu umjetničke četvrti, on je kao cilj naveo da jedna ulica u gradu postane prostor umjetnosti.

Iz festivalske ponude izdvajaju se mural Borisa Stapića posvećen Karimu Zaimoviću, Branka Potočana i njegovu trupu “Fourclore” iz Slovenije, Ples s vatrom Slavka Trivkoviča i Roka Horvata, te koncert banda “The Bambi Molesters”.

I oni koji nisu profesionalni umjetnici imat će priliku da se iskažu jer, kako su naglasili organizatori, bit će ostavljen prostor – zid na kojem će građani moći da se kreativno iskažu i naslikaju zajednički mural.

U okviru Festivala ulične umjetnosti bit će održan i prodajni Art market, u okviru kojeg će se moći kupovati, prodavati i razmjenjivati različiti sadržaji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.