70 ljeta od rođenja "glavnog Rusa" u Hollywoodu, Šerbedžije

Kultura 27. jul 201610:39 > 11:33
N1

Rođen je u Korenici, 1946, godine. Danas, 27. jula puni 70. godina. Jedan od najprepoznatljivijih glumaca sa Balkana, u svijetu je Rade Šerbedžija.

Čovjek koji je toliko “Balkan” da ga svi svojataju – a u karijeri ima toliko uloga, projekata, nagrada i ostvarenja da je to teško pobrojati na ograničenom komadu virtuelnog papira.

Povodom njegovog rođendana, odlučili smo potražiti i istražiti šta to Rade Šerbedžija radi danas, barem kada je o njegovom primarnom zanimanju – glumi riječ.

Kao glumac, ostvario je nevjerovatna 174 kredita u filmovima i serijama, domaće, regionalne i svjetske produkcije – a ove godine, ostvario je i svoj režiserski debi, na filmu Oslobođenje Skoplja, za koji je i napisao scenario, te ostvario i ulogu.

Bio je Peer Gynt, Don Juan, Georgij, Melkior, Oedipus, Hamlet, Leon i Richard III. Napisao je četiri knjige poezije, režirao je 12 teatarskih drama, i izdao četiri muzička albuma.

Ove godine, postao je i profesor Nikole Tesle u istoimenom filmu, čiji datum izlaska još nije poznat. Radnja filma pratit će fatalni razvoj jednog od najvećih naučnika svih vremena, od ranog djetinjstva – do dolaska u SAD.

Film će kroz svoju radnju i narativ ispitati i obraditi neke od najkotroverznijih Teslinih savremenika, uključujući Thomasa Edisona, Georgea Westinghousa, Guglierma Marconija, Alberta Einsteina, Marka Twaina i J. Edgara Hoovera, ako i Heinricha Himmlera iz nacističkog režima.

Sherbedgia, kako ga oslovljavaju “preko bare” u ovoj godini radio je i na serijama Prvaci sveta, The Five, a glumio je i Tomislava u filmu Sparrows Runara Runarssona.

Ljubitelji Downtown Abbeyja sjećaju ga se i kao Prince Kuragina, no oni istinski filmski sladokusci nikada neće zaboraviti Borisa The Bladea iz kultnog ostvarenja Guyja Ritchieja “Snatch”.

Igrom slučaja, 26. jula bio je rođendan Stanleyja Kubricka, s kojim je Šerbedžija sarađivao 1999. godine na filmu “Eyes Wide Shut”, a pamtit ćemo ga i po Mission Impossible II, kada je glumio doktora Nekhorvicha.

Šerbedžija je bio i Balaševićev Vasa Ladački, “glavni” je Rus u Hollywoodu.

Trenutno, osim na filmu Tesla radi i na mini TV seriji “Mata Hari”, gdje glumi Guimeta, a film koji ćemo (nadamo se) uskoro moći vidjeti u kinima je i The Promise, koji se nalazi u postprodukciji.

Šerbedžija ovdje kolaborira sa jednim od najvećih nezvisnih režisera, Terryjem Georgem, tvorcem Hotel Rwanda, In The Name of The Father, Hart's War i Reservation Road, a priča će pratiti posljednje dane Osmanskog carstva, i ljubavni trougao između Michaela, Ane i Chrisa.

Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Promo
Reuters
Reuters
Promo

Od “Iluzije”, negovog prvog filma i mladića koji ubija Marka, snimljenog 1967. godine, do 2016. i Oslobađanja Skoplja prošlo je 49 godina. Šerbedžija naredne godine slavi pola stoljeća karijere, a morat će proći barem još dva puta toliko da mu neko stane na crtu sa ovih prostora.

Nivo je nivo, a to se vidi.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.