U susret SFF-u: 222 filma i jedno iznenađenje

Kultura 01. aug 201618:17 > 18:53
N1

Danas je predstavljen program ovogodišnjeg 22. Sarajevo Film Festivala koji počinje 12. augusta. Prvi put otkad Festival postoji, nije otkriveno ime filma koji će otvoriti Ljetno kino SFF-a i biće to film iznenađenja. Ali ipak, iznenađenje nije da su opet svi smještajni kapaciteti u Sarajevu tokom SFF-a popunjeni.

Na 22. Sarajevo Film Festivalu biće prikazano ukupno 222 filma iz 61 zemlje u 18 različitih programa na čak sedam lokacija u Sarajevu. Film iznenađenja će, kažu organizatori, izazvati veliku pažnju.

“Vidjet ćete puno svjetskih premijera, međunarodnih premijera, regionalnih premijera i mislim da za sve filmove kao i za program Fokus dolaze autori i imat ćete odlične prilike da razgovarate sa njima”, izjavio je direktor SFF-a Mirsad Purivatra.

U ovogodišnjoj selekciji Festivala našli su se višestruko nagrađivani filmovi, kao što su “Kapetan fantastični”, “Tour de France”, te film bh. režisera Danisa Tanovića “Smrt u Sarajevu”. No, SFF ne zaboravlja ni mlade snage.

“Jedan od ciljeva SFF-a jeste da otkrivamo mlade autore, odnosno da postajemo dom mladim autorima i prva stepenica u njihovim karijerama. Mislim da smo se do sada već dokazali na tom polju”, komentarisala je Elma Tataragić, selektorica Takmičarskog programa za igrani i kratki film.

Sarajevo se dokazalo i kada je u pitanju turistička posjećenost tokom SFF-a. I ove godine svi smještajni kapaciteti su već popunjeni tokom devet dana trajanja Festivala.

“Jednostavno u toku SFF-a ne postoji niti jedan slobodan krevet u Sarajevu, niti u jednoj vrsti smještaja iako zvanične statistike možda pokazuju popunjenost 40 posto. Vjerujte da to ne znači ništa jer ne postoji slobodan krevet u vrijeme Festivala”, istakla je Asja Hadžiefendić-Mešić, glasnogovornica TZ KS.

“Na same dane festivala se ovdje doslovno traži krevet više. Ljudi žele spavati bilo gdje – na cesti, na podu, tako da će biti puno i u to nema sumnje, jer je SFF ne samo filmski nego i turistički brend koji malim privrednicima u Sarajevu donosi veliku dobit“, komentarisala je Emela Burdžović iz hostela Franz Ferdinand.

U iščekivanju početka najvećeg regionalnog filmskog festivala dolazi i informacija da je danas počela online prodaja ulaznica, a od 4. augusta biće otvoren i Box Office festivala – za prodaju pojedinačnih ulaznica.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.