Šerbedžija za N1: Osuđeni smo da budemo stranci u Hollywoodu

Kultura 14. aug 201614:45 > 14:48
N1

Rade i Danilo Šerbedžija drugog dana Sarajevo Film Festivala premijerom filma Oslobođenje Skoplja otvorili su program Pretpremijere.

Tim povodom, jedan od najslavnijih i najpoznatijih glumaca sa naših prostora i u svijetu Rade Šerbedžija, bio je gost emisije Pozitiv, u cjelosti posvećenoj 22. Sarajevo Film Festivalu.

Oslobođenje Skoplja radnjom je smješten u period II svjetskog rata, što je produkcijski jako težak poduhvat.

“Zahtjevno je, jeste. Danas, u ovim vremenima – sve filmove iz nekog perioda je teško snimati. Naročito ako imaju grad kao mjesto događanja. Radnja se dešava u Skoplju, onda smo neke scene radili tamo – ali u Bitoli smo većinu radili. Ona je zadržala stari izgled, i podsjeća na Skoplje”, kazao je Šerbedžija.

Oslobođenje Skoplja je režirao sa sinom Danilom, pa nas je interesovalo koliko je teško to razdvojiti, privatno i poslovno?

“Mnogo se svađamo oko sitnica, kao i svaki otac i sin. Ali kada su u pitanju važne stvari, prave stvari, svjetonadzori, procjene situacija, mišljenje i umjetnost – tu smo prokleto slični”.

Ono što smo ga morali pitati, jeste njegov nadimak – Holivuski Rus, za koji nam je kazao da je dobio od kolega.

“Uglavnom dolazi od mojih kolega. A najmanje sam igrao Rusa u Hollywoodu. Igrao sam Grke, Talijanje, Nijemce, Slavene – ali uvijek strance. Kako god da govorio engleski pristojno – akcenat se osjeti. Mi smo osuđeni u američkim filmovima da budemo stranci. I Francuzi, i Italijani, pa i Englezi, tamo su u uvijek stranci”, kaže Šerbedžija za N1.

Oslobođenje Skoplja je film o ljubavi, ali nije ljubavni.

“Nije stereotipna ljubav, niti priča o zaljubljenosti. Ima ljubavnu scenu, ali je priča o osamljenim dušama, u II sv. ratu o ljudima koji traže utjehu. Ljubavni grč”, kaže.

Od novih projekata, Šerbedžija je involviran u projekat Tesla, mada ih ima nekoliko – i igrom slučaja, Šerbedžija kaže uključen je u sva tri iako on zna samo za jedan.

“Ima nekoliko projekata o Tesli. Ja sam naveden u sva tri. Znam samo za jednu, a to je Arto Halonen – koji je koproducent, i ovog filma – u kojem ću glumiti na njegov zahtjev”, kazao je Šerbedžija na koncu razgovora za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook.