Đuričko za N1: Film može pogoršati odnose BiH i Srbije

N1

Nikola Đuričko jedan je od najomiljenijih glumaca sa prostora bivše Jugoslavije, a na 22. Sarajevo Film Festivalu pripala mu je čast da bude dio žirija Takmičarskog programa.

Osmog dana Sarajevo Film Festivala govorio je za N1, a istakao je da jedan film ne može promijeniti odnose BiH i Srbije, ali ih može pogoršati.

U uvodu je prvo kazao: “Ponosan sam i sretan što sam dobio tu privilegiju da budem dio žirija. Osam filmova smo pogledali u devet dana. Uživao sam sa kolegama, i razgovarao s njima”.

Što se tiče regionalnih ostvarenja u posljednjih nekoliko godina, kaže da ih nije dovoljno pogledao, te baš i nije relevantan da komentariše stanje regionalne kinematografije.

“Ne mogu da kažem – jer ih nisam dovljno pogledao. Mi kao društva smo hronično bez para, a film je skupa igračka. To nas koči. Možda će nas muka natjerati da izmislimo nove načine snimanja filmova”.

Kaže da je film teško raditi bez pomoći dražave. “Hajde da se poredimo sa najboljima, Njemačka – izdvaja ogromno novce. Hrvatska ima dva konkursa godišnje, prave 10 filmova godišnje. To će dovesti do kvaliteta”.

U Srbiji, to nije slučaj.

“Srbija ima tri filma ove godine, dvije godine nije bilo konkursa. Neminovno je da za tri godine nemate nijedan film. Čini mi se da je to naša sudbina. Mogu da kukam do ujutro. Ima mladih ljudi koji žele da snimaju filmove, i njih ne zanima što nema i ne može”, kazao je Đuričko.

Zemlje bivše Jugoslavije su bile i još su poznate po humoru, ali…

“Humora ima. To je bilo obilježje, crni humor i ironičnog odnosa prema temi. Nažalost, muka nas je uozbiljila i udaljila od toga. Smatra se faulom da ako imate tri filma godišnje, a da jedan bude komedija. Komplikovano je, izbor tema je vrlo delikatan i samim tim vuče na kritikovanje stvarnosti i tranzicije”, kazao je za N1.

Mladi da poprave stanje u regiji

A ko su uzori mladima danas? Režiseri, glumci ili pak zvijezde reality programa?

“Ne znam ko su uzori mladima. Htio sam da kažem simbolički da nam TV gura realitije. Smatram da nacionalne telezvije moraju da se posvete obrazovanju i kulturi, a ne rejtingu. Ove privatne neka se trgaju kako znaju i umiju”.

“Mislim da mladi – pored toga što ima sistematskog zaglupljivanja, postoji internet i koga nešto zanima – on će to naći. Makar i ono loše. Mladi to koriste, mnogo bolje nego ja”, tvrdi Đuričko.

A kakvu ulogu mediji imaju u tome svemu?

“Elita politička, pa kulturna da to prati. Naše političare ne viđate u pozoritšu i na filmu. Oni idu na koncerte folk diva. Kada ste predstavnik jednog društva, onda imate širu obavezu da pratite nešto mimo vlastitiog ukusa. Mediji su ogledalo nas, ali mogu da pomognu”, dodao je.

Za kraj, ističe da jedan film ne može da promijeni stvarnost, ali je može pogoršati.

“Film ne može da mijenja stvarnost, nego da izmisli novu. Mi stvarnost možemo mijenjati djelovanjem kroz politiku. Sazrijet će nova generacija koja će preuzeti, jer jedan film ne može promijeniti odnose Bosne i Srbije – ili bilo čega ali može da ih pogorša. Doći će nova generacija mladog svijeta od koje očekujem da zaista promijeni sve”, kazao je Nikola Đuričko za N1.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.