Knjiga o Miloševiću – "onom koji je kriv za 10 godina rata"

Kultura 19. sep 201617:23 > 19:20
N1

U Sarajevu je promovisana knjiga „Krivični proces protiv Slobodana Miloševića: nezavršeno suđenje“ autorice Nevenke Tromp. Ona kroz svoju knjigu pokušava da kroz arhivsku građu prikaže odgovornost Miloševića za rat 90-ih na prostoru bivše Jugoslavije.

Slobodan Milošević je odgovoran za deset godina rata u tri različita geografsko-politička područja, smatra autorica knjige. Presudu nije dočekao živ, ali arhiv koji je ostao dostupan iz vremena prije i u toku suđenja svjedoči o njegovom životu i djelu.

Autorica knjige se bavi rekonstrukcijom opsežne arhivske građe koja govori o Slobodanu Miloševiću kao političkom vođi, ideologiji koja je prethodila formuliranju plana, te o kriminalnosti politike koja je vođena devedesetih godina.

Od toga je prošlo mnogo vremena. Pravda je tekla sporo, a pisanje knjige od 300 stranica još sporije, smatra Tromp.

U međuvremenu je proteklo i deset godina od završetka njegovog suđenja i nekih 20 i više godina od završetka rata. I šta se sada dešava – ova suđenja nisu pridonijela nikakvom konsenzusu o interpretaciji ove povijesti, nego su upravo donijela do produbljivanja tih različitih i gotovo kombativnih povijesnih interpretacija“, istakla je Nevenka Tromp, autorica knjige.

Na promociji knjige bilo je riječi i o vremenu nakon smrti Miloševića, brojnim sudskim procesima čije su presude preživjele različite interpretacije, nastojanju jedne politike rehabilitacije njegovog lika i djela, ali i mogućnosti pokretanja revizije tužbe BiH protiv Srbije za genocid i rat.

Ukoliko bh. vlasti krenu u reviziju tužbe, ne znam kakav bi ishod bio, ali bi imao veliku važnost. To bi svakako zacementiralo način na koji bi se hisorija prikazivala pred jednim zvaničnim tijelom. Međutim, vaše vlasti po tom pitanju ne čini dovoljno“, kazao je Geoffrey Nice, bivši tužilac Haškog tribunala.

Milošević je Saveznom republikom Jugoslavijom vladao do 5. oktobra 2000. godine, kada je smijenjen nakon velikih demonstracija. Uhapšen je u aprilu naredne godine i izručen Hagu. Presudu u Tribunalu nije doživio.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.