Frljićeva predstava digla prašinu u religijskim krugovima

Kultura 08. okt 201618:27 > 18:32
N1

Predstava kontroverznog režisera Olivera Frljića 'Naše nasilje i vaše nasilje' izazvala je burne reakcije publike ali i kritičara, a U sklopu festivala MESS, predstava bi sarajevskoj publici trebala biti predstavljena sutra u Narodnom pozorištu Sarajevo.

Hrvatsko kulturno društvo Napredak oglasilo se danas saopćenjem za javnost u kojem traži od nadležnog ministra i uprave Festivala MESS da skinu s repertoara Frljićevu predstavu, te ističu da Frljić svojom predstavom direktno vrijeđa kršćane, muslimane i državu BiH pa tako i sve njezine građane.

Ova je Frljićeva predstava do sada igrana još samo u Poljskoj i Austriji i tamo izazvala javno zgražanje, ali i krivične prijave, nakon što je uslijedila zabrana igranja predstave – navodi se u saopštenju HKD Napredak. 

Evo šta na to sve kaže direktor festivala Mess Nihad Kreševljaković: “Postoje kritike ljudi koji ne gledaju predstave, i na znam o čemu bi tu pričali. Frljić jeste jedan od najkontroverznijih redatelja u Evropi, to je način na koji on radi. Mi smatramo da je to važno, prostor koji je otvoren za razne vidove izražavanja, a i mi kao prostor smo otvoreni za komunikaciju”.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook.