Spašen veliki broj dokumenata oštećenih u protestima 2014.

Kultura 12. dec 201616:58 > 18:56
N1

Arhiv BiH slavi 69. godina Arhiva i arhivske građe BiH, a sve će obilježiti različitim aktivnostima. Dobra vijest je i da će veliki broj arhivske građe koja je oštećena u toku protesta u februaru 2014. biti spašen i ponovo osposobljen za korištenje.

Velika svečanost povodom 69. godina postojanja Arhiva BiH sa sobom nosi i odličnu vijest – priča u vezi štete koja je pričinjena arhivskoj građi tokom protesta 2014. uskoro bi mogla biti završena.

“Većinu dokumenata za koju se smatra i vodi da su izgorili u požaru 2014. mi to imamo na mikrofilmu. Imamo ih u toj formi i javnost treba da bude upoznata sa tim jer je to radosna vijest”, istakao je Saša Klepić, direktor Arhiva BiH.

Za dva dana se otvara Laboratorij za konzervaciju i restauraciju arhivske građe, koju je donirala Češka razvojna agecija i Češka ambasada. A to za arhivsku građu Arhiva BiH znači …

“Tu se ‘liječe’ dokumenti koji su nagoreni u požaru, ne koji su izgoreni jer oni su izgubljeni, koji su oštećeni prilikom požara ali i prilikom gašenja požara”, objasnila je Merima Serhatlić-Agarević, arhivistica.

Tzv. liječenje dokumenata bi značilo dovođenje arhivske građe u formu koja je pristupačna istraživačima, kao što je npr. odvajanje zaljepljenih stranica, a da se iste dodatno ne oštete.

Arhiv BiH nalazi se u zgradi Predsjedništva Bosne i Hercegovine. Iako arhivska služba kao organizovana djelatnost započinje sa radom tek 1947. godine, u BiH postoji duga i bogata tradicija čuvanja i zaštite arhivske građe.

N1

Najstariji dokumenti su oni koji datiraju još iz Osmanskog perioda, ali tu je naravno i arhivska građa iz perioda Austro-Ugarske, zatim dva svjetska rata, socijalističkog perioda, perioda Kraljevine Jugoslavije, dok je najstariji dokument povelja Kralja Stjepana Dabiše iz 1325. Obzirom na tako značajnu dokumentaciju postavlja se pitanje i da li idemo u korak s vremenom i trendovima, te šta je sa digitalizacijom arhivske građe?

“U narednih nekoliko godina je realno da možemo prebaciti u digitalnu formu arhivsku građu našeg arhiva”, kazao nam je Klepić.

A dok se to ne desi, listanje stranica će i dalje biti užitak za mnoge.

“Pogotovo mlada populacija je jako zainteresovana, ali ima i starijih generacija koji traže dokumente o porijeklu porodice”, dodala je Sanja Tomić, arhivistica.

U okviru večerašnje svečanosti u Domu oružanih snaga u Sarajevu bit će otvorena i izložba “Iz zbirke matrica i pečata Arhiva Bosne i Hercegovine” . Od njih 613 koliko se nalazi u Zbirci, za izložbu su izdvojeni samo oni najznačajniji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.