Mustafić: Važno je da se depolitizira kultura

Kultura 21. dec 201609:47 > 10:05
N1

Gost Novog dana bio je poznati bh. režiser Dino Mustafić koji se trenutno nalazi u Beogradu gdje su na sceni Bitef teatra počele probe za predstavu ’’Novo doba’’. Premijera predstave zakazana je za 21. januar 2017. na sceni Bitef teatra.

Mustafić je istakao kako u “Novom dobu” ima sjajnu ekipu glumaca i autora i zanimljiv tekst mladog srbijanskog dramaturga, ali i da igraju velika imena bosanskog i srbijanskog glumišta.

Govorio je i o problemima u sektoru kulture.

Dešava se veliki udar na nezavisnost sektora kulture i sve više se politika involvira u kulturne institucije pa tako i pozorišta na različite načine. Još niko telefonom ne zove, ali drugi mehanizmi kontrole se uspostavljaju preko nadzornih odbora, i odnosima vlasti budžetima. Ako se pojave neke predstave o temama koje bi mogle biti neugodne, onda ne budu dobro dočekane. Treba voditi računa i o tome da postoji određena autocenzura. Velika je odgovornost da pokažemo da ne živimo u zemlji u kojoj je sve ‘med i mlijeko’“, pojasnio je Mustafić.

O tome da li su pravi ljudi na čelu instuitucija kulture je istakao: “Mislim da treba pružiti šansu i drugim ljudima da pokažu koliko znaju. Zalažem se da se sluša struka i da prilikom izbora umjetničkih rukovodilaca prije svega budu kvaliteta i stručne reference a ne stranačke podobnosti. Mnogi direktori nisu postavljeni iz stranaka ali su bliski strankama, dok prije nije bilo tako. Sektor kulture je bio itetako nezavisan i važno je da se depolitizira kultura. To je izuzetno važno za nezavisnost tog sektora kao što bi trebalo da bude nezavisno i obrazovanje, dakle potrebna nam je ta ‘magična riječ’ reforma“.

Na pitanje da li je medijska pažnja umjetnika u regionu veća nego “kod kuće” je odgovorio: “Nemam tu vrstu kompleksa da sam nešto prihvaćeniji van svog grada, i u Sarajevu sam vrlo prisutan sa svojim predstavama i režijama, ali postoje kolege koje ne rade u svojim kućama a dragi su gosti na jugoslovenskom prostoru. Za mene je to jedan jedinstven kulturni prostor kojeg povezuje jezik ali i činjenica da se dobro razumijemo bez titla, i to je nešto što će sigurno povezivati ove prostore“.

Na pitanje kako smo nekada, dok smo bili dio jedne države, mogli živjeti zajedno a sada ne možemo biti ni dobri susjedi je rekao: “To nažalost govori o nama samima mnogo. Vi danas jako rizikujete ako kažete da ste jugonostalgičar jer postoji vrstu jugofobije jer se radi o nedopustivom sentimentu. Moramo vidjeti šta smo imali i šta smo izgubili tada. Mi naprosto stalno čekamo da se nešto samo riješi što je posljedica velike količine straha i onda se politika potrudi da generira u svojevrsnu vrstu mržnje“.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.