Sjećanja: Na današnji dan rođen je Branko Ćopić

Kultura 01. jan 201711:57 > 12:03
N1

Na današnji dan, 1. januara 1915. godine u Hašanima kod Bosanske Krupe rođen je književnik Branko Ćopić.

Iako po prirodi vedar i nasmijan, Ćopić je tužno i tragično okončao svoj život, bacivši se sa Savskog mosta u Beogradu 1984. godine. U jugoslovenskoj književnosti stekao je status stvaratelja s najviše otiskanih i najviše prevedenih djela. Njegov opus može se pronaći na više od 30 svjetskih jezika.

Kao veliki humanist, patriota i humorist, Ćopić je dobio brojne nagrade, priznanja i pohvale. Prvu nagradu dobio je od Akademije sedam umjetnosti za kratku priču, zatim Rakićevu nagradu, nagradu Srpske akademije nauka i umjetnosti, Komiteta za kulturu i umjetnost, Vlade FNRJ, Saveza sindikata, nagradu Zmajevih dječijih igara, Njegoševu nagradu za zbirku pripovjedaka “Bašta sljezove boje”, nagradu AVNOJ-a.

Osnovnu školu završava u rodnom mjestu, nižu gimnaziju u Bihaću, a učiteljsku školu pohađa u Banjoj Luci i Sarajevu, te je završava u Karlovcu.  Na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Beogradu diplomira 1940. godine, pedagoško-filozofsku grupu. Prvu priču objavljuje 1928. godine, a prvu pripovijetku 1936. godine. Najviše svojih djela napisao je za djecu. Bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti i Akademije nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine.

Iza njega su ostala mnoga djela, a među najpoznatijim su “Major Bauk”, “Prolom”, “Doživljaji Nikoletine Bursaća”, “Bosonogo djetinjstvo”, “Gluvi barut”, “Orlovi rano lete”, “Ne tuguj bronzana stražo”, “Magareće godine”, “Osma ofanziva”, “Bašta sljezove boje”…

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.