Šta su nama danas Andrić, Ćopić, Kočić…?

Kultura 22. jan 201711:34 > 13:12
N1

Ivo Andrić, Branko Ćopić, Petar Kočić i drugi bh. pisci sa predznakom srpski, u centru su medijskih zbivanja zbog novih interpretacija njihovih djela i života. Jedan dio bošnjačke društvene i akademske javnosti ove književne klasike smatra "ideolozima genocida". Takav stav nailazi na mnoge osude.

Ćopićev Branko naoružan grabljama, htio je dosegnuti Mjesec. Naivno. Baš kao što su bili i Ćopićevi junaci Krajišnici, lakomi partizanski vojnici stradali su od mitraljeske paljbe zaneseni žudnjom za šakom oraha.

Naivni junaci djela pisca iz Hašana, u postdejstonskoj BiH, dobijaju nimalo naivne interpretacije baš kao i sam Ćopić. Posljednjih dana pominjan kao zločinac i saučesnik u ubistvima.

Ono što se sada radi sa prekapanjem grobova velikih pisaca me podsjeća na mobilizaciju mrtvih – u smislu da se nismo dovoljno posvađali do sada pa ćemo upotrijebiti mrtve da učestvuju u tzv. našim nacionalističkim politikama“, komentarisao je književnik Ahmed Burić.

Knjiga Andrićevo, Rusmira Mahmutćehajića, izdata je 2015, a tek 2017. dospijeva u žižu javnosti i to zbog interpretacija pojedinaca koji Andrića povezuju sa fašizmom, kao pisca koji stvara predrasude prema muslimanima.

Osuda ovakvih stavova stiže i iz Banjaluke.

Jesu upotrijebljene neke teške riječi. Znamo šta nam se dešava. Kakva je napeta politička situacija. Malo je teoretičara književnosti koje će kulturu vezati za i uz genocid, fašizam, rasizam…posebno djela Andrića”, istakla je Ljiljana Zečić, direktorica Narodne univerzitetske biblioteke RS.

Imamo reviziju njihovih djela putem kojih se želi iskazati teza da to nije slučajno i da u tim djelima postoji nešto što će da okarakteriše srpski narod kao genocidni narod. Njihovo djelo brani te autore“, kazao je Luka Kecman.

Kako je Ivo Andrić, od Nobelovca postao predmet potkusurivanja i “ideolog genocida”, pitaju se mnogi poznavaoci djela jedinog domaćeg Nobelovca, koji je Bosnu i Hercegovinu smatrao svojom.

Nagradu je dao svojoj domovini, za razvoj bibliotekarstva. Njegovi citati najbolje odgovaraju na svu sitauciju. Jednom je napisao: “Nije najveća budala onaj koji ne zna da čita već onaj koji za sve što pročita misli da je istina”.

Svi umru samo jednom, a veliki ljudi dva puta – jednom kad ih nestane sa zemlje, a drugi put kad propadne njihova zadužbina“, napisao je Ivo Andrić čije djelo i danas živi, ali se različito interpretira.

U Društvu pisaca BiH kažu vrijeme je ovo manite buke.

Andrić, Ćopić, Kočić su ono što su bili i juče – važni i vrijedni pisci. Na tvrdnje da su oni zločinci ili šta već ja reagujem onako kako reagujem na svaku veliku i zlonamjenu glupost – tugom i šutnjom“, komentarisao je Dževad Karahasan, predsjednik Društva pisaca u BiH.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.