Proglašeni pobjednici Balkan Photo Awarda za 2016.

Kultura 27. jan 201720:26 > 20:30
Jelena Jankovic

U punoj Vijećnici u Sarajevu odabrani su pobjednici konkursa Balkan Photo Award za 2016. godinu, a koji se održava u sklopu Balkan Photo festivala. Ovom manifestacijom je obilježen i početak festivala koji uključuje niz predavanja, radionica i gostujućih izložbi.

Organizator festivala Haris Čalkić kaže da se prijavio veliki broj mladih iz regije i svijeta te napominje: “Imamo priliku vidjeti 90 fotografija. Kao organizator sam pogledao dosad sedam izložbi i mogu reći da je ovo najraznovrsnija i možda najkvalitetnija.”

Žiri koji se sastojao od 12 članova odabrao je pobjednike u 11 kategorija. Jedna od kategorija jeste Svakodnevni život, a pobjednica je Jelena Janković iz Beograda, sa fotografijom “Selfi kultura”. Ona kaže: “Moja pobjednička fotografija predstavlja današnje vrijeme, doba u kojem mi živimo selfi kulturu, ustvari neka nekultura je pojela našu kulturu. Tako da sam ja to predstavila kroz jedan kadar”.

Irfan Ličina iz Novog Pazara je pobjednik u kategoriji “Fotografija mobilnim telefonom” sa fotografijom “Senke”. On kaže: “Posebno mi je drago da je fotografija koju sam snimio mobilnim aparatom našla svoje mjesto među pobednicima iz razloga što je to sam dokaz da više nije bitno čime snimamo fotografiju već je bitno da snimimo pravu priču i snimimo dobru fotografiju.”

Sasha Maslov
HanShun Zhou
Olmo Calvo
MD Tanveer Hassan Rohan
Mattia Vacca
Irfan Licina
Ioana Cirlig
Jelena Jankovic
Franjo Matković
Andrej Tarfila

Posebno priznanje festivala i pobjednik u kategoriji Kreativna fotografije dobio je HanShun Zhou, za fotografiju “Frentic city”. 

Ostali pobjednici po kategorijama su:
Đula Bezeg u kategoriji Akt sa fotografijom “Blue body”,
Franjo Matković u kategoriji Moda sa fotografijom “Fashion Fetish”,
Andrej Tarfila u kategoriji Priroda i okoliš sa fotografijom “Church in the fields of Sorško polje”,
Ioana Cîrling u kategoriji Portret sa fotografijom “Vlăduț”,
MD Tanveer Hassan Rohan u kategoriji Sport sa fotografijom “Traditional Wrestling”,
Olmo Calvo u kategoriji Vijesti i događaji sa fotografijom “Idomeni, border closed”,
Mattia Vacca u kategoriji Kulturna baština sa fotografijom “S_ Ardia”,
Sasha Maslov u kategoriji reportaže sa serijom fotografija “Veterans”.

Manifestaciju je podržala i Gradska uprava Sarajeva. Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva je istaknuo da grad podržava festival jer on ima međunarodni karakter te napominje: “Sarajevo postaje grad festivala i ovo je jako značajno za Sarajevo”.

N1

Ovogodišnje izdanje festivala su podržali: Kancelarija Specijalnog predstavnika EU (EUSR), Grad Sarajevo, UNICEF, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Umjetnička galerija BiH. Generalni pokrovitelj je Canon Bosna i Hercegovina, a zlatni sponzor je Avtera BH. Festival su također podržali i BlackBOX, New Event, Festival Hotel, Ilford, FAN Ferhatović i EUROBHPLAKATBH.

Zvanična agencija festivala je Pixsell Photo Agency.

Medijski partneri konkursa su: N1, RSG, Antena Sarajevo, Magazin Dani, Oslobođenje, Dodho Magazine and Urban Magazin.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.