Uz Šantićevu Eminu Mostar se oprostio od Matvejevića

Kultura 06. feb 201719:36 > 20:36
N1

Mostar se večeras performansom na Starom mostu uz trubačku izvedbu Šantićeve Emine oprostio od akademika Predraga Matvejevića koji je važio za jednog od najprevođenijih hrvatskih i bosanskohercegovačkih autora na svijetu.

Centar za mir je njegovim likom oslikao jednu od kula Starog Mosta, „kulu Helebija“. Tom prigodom je u znak odavanja počasti svjetski poznatom Mostarcu izveden i instrumental Šantićeve Emine na trubi, za koju je notni zapis napisao Đelo Jusić upravo za Matvejevića.

Predrag Matvejević rođen je 1932. u Mostaru. Studij francuskog jezika i književnosti završio je u Zagrebu. Godine 1967. doktorira na Sveučilištu Sorbonne u Parizu. Do 1991. godine predavao je francusku književnost na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu kada odlazi iz Hrvatske.

Od 1991. do 1994. predaje slavenske književnosti na Trećem pariškom sveučilištu (Nouvelle Sorbonne), a od 1994. do 2007. srpski i hrvatski jezik i srpsku i hrvatsku književnost na Rimskom sveučilištu La Sapienza. Autor je brojnih eseja i knjiga, među njima značajne za građansku hrabrost „Otvorena pisma – moralne vježbe“, a neke od poznatijih i prevođenijih su „Mediteranski brevijar“, „Druga Venecija“ te „Jugoslavenstvo danas“.

Bio je na brojnim, u svjetskim okvirima, značajnim pozicijama i nosilac je brojnih značajnih titula kakva je, recimo, Počasni doživotni potpredsjednik Međunarodnoga PEN kluba u Londonu. Nositelj je odlikovanja koje su mu dodijelili predsjednici Republike u Francuskoj (Legija časti), Hrvatskoj (Red Danice hrvatske), Sloveniji i Italiji. Dodijeljena mu je 2013. godine Nagrada Duško Kondor za građansku hrabrost.

Prošle je godine, podsjetimo, šezdesetak uglednih talijanskih književnika, pisaca, urednika, novinara, sveučilišnih profesora, filmskih i kazališnih djelatnika, direktora brojnih časopisa i kulturnih institucija potpisalo i objavilo prijedlog da se ovom književniku i publicistu, članu Akademije nauka i umjetnosti BiH dodijeli i Nobelova nagrada za književnost.

Preminuo je u Zagrebu, 2. februara 2017. Tim povodom, sutra u 20 sati u Kongresnoj dvorani hotela Bristol u Mostaru bit će održana „Večer sjećanja na Predraga Matvejevića“ u organizaciji Centra za mir, čiji je Matvejević bio počasni član.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.