Banjalučanin u turskom spektaklu: Glumi oca sultanije

Kultura 15. feb 201716:52 > 18:16
N1

Seriju Sulejman Veličanstveni gledali su mnogi u BiH. Mnogi nisu znali da u nastavku tv spektakla o istoj dinastiji, ali 200 godina poslije, oca glavne glumice Sultanije Kosem glumi banjalučanin Željko Erkić. Kako je odškrinuo vrata turskog tržišta i hoće li daske koje život znače zamijeniti crvenim tepihom, saznajte u priči Snežane Mitrović.

Ime poznatog banjalučkog glumca u najavnoj špici turske “Sultanije Kosem”. Željko Erkić glumi Enca bogatog trgovca, Grka, čiju kćerku Anastasiju, otimaju i vode u harem Sultana Ahmeda.

Ulazak u tursku filmsku industriju ostvario je preko sarajevske agencije Zona, a producentima se svidjelo i to što Erkić govori grčki jezik.

“To je produkcija koja je radila sultana Sulejmana, to je svojevrsni nastavak Sulejmana. Radnja se vrti oko njegovog unuka Ahmeta i Anastasije kasnije Kosem, koja je jedina sultanija u otomonaskoj imperiji”, otkriva Željko Erkić, glumac Narodnog pozorišta RS.

Kvalitet slike, filmska fotografija, režija i spektakularna postprodukcija turske serije je kvalitetom izjednačila sa vrhunskim filmskim ostvarenjima Hollywooda, ocijenili su mnogi kritičari. Za mladog glumca rad sa prvom turskom postavom ove industrije značio je prekretnicu u karijeri, koja je do sada uglavnom bila okrenuta teatru i matičnom Narodnom pozorištu RS.

“Ne bih nikad napustio pozorište. Može jedno s drugim da ide. Imam poziv za film u aprilu. Dali su mi glavnu ulogu samo na osnovu serije u kojoj su me gledali. Vrhunski profesionalizam je u pitanju, desetine miliona eura uložene i mora sve da štima”, dodaje Erkić.

Svojevrsni nastavak megapopularnog “Sulejmana Veličanstvenog”, serija Sultanija Kosem još nije stigla na domaće tržište. No pohod na ovdašnju publiku već je najavljen. 

Kosem je najuticajnija turska sultanija, politički jača i od poznate Hurem. Njen televizijski otac Enco, dok iščekuje nove angažmane u Turskoj, ostaje na banjalučkim daskama koje život znače.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.