Šta se promijenilo u bh. filmu od Oscara iz 2002. godine?

N1

Bosna i Hercegovina je svog dobitnika Oscara dobila prije 15 godina. Od tada pa do danas, mnogo stvari se promijenilo. Domaća kinematografija opstaje bez potrebnih sredstava, a uspjesi su zasluga pojedinaca, ne i strateškog djelovanja.

Riječima “Ovo je za moju zemlju, za Bosnu”, prije 15 godina, Danis Tanović obratio se svijetu na dodjeli Oscara za najbolji strani film. Njegov film “Ničija zemlja” kao predstavnik Bosne i Hercegovine postao je prvi i do sada ostao jedini dobitnik iz regije, najprestižnije svjetske filmske nagrade.

Domaću javnost ponovo je obradovao prošle godine, kada je za film “Smrt u Sarajevu” nagrađen Srebrnim medvjedom, na festivalu u Berlinu. Tada je, i sam razočaran odnosom države prema bh. kinematografiji, izjavio:

“Mislim, to je način da se kultura ubija. Ako nastave ovako, vjerujte da neće biti više filmova. I ovo je jedan film koji se snimio. Da li će biti još koji? Ne znam. A to je u stvari politika – da se brinete o stvarima koje su nevažne”, kazao je Danis Tanović, režiser.

Jedan od najnagrađivanijih i trenutno najaktivnijih bh. glumaca, Emir Hadžihafizbegović, kaže kako nam je hitno potreban državni zakon o kinematografiji.

“Bilo bi više novaca i bilo bi više stranih ulaganja. Dio tog zakona je uredba da stranci mogu doći ovdje, snimati, plaćati PDV i da im se taj PDV nakon snimanja vraća. U Hrvatskoj se snimaju ‘Igre prijestolja’, ‘Robin Hood’ se sad snima u Dubrovniku, Vinetu se snimao. A sjećate se da smo mi ovdje imali problem da je jedna svjetska zvijezda kakva je Angelina Jolie, koja je došla snimati film u BiH na kraju ode i snima u Budimpešti i tamo potroši dva do tri miliona dolara”, podsjetio je Emir Hadžihafizbegović, glumac.

Dokumentarni film “Screem for me Sarajevo” jedan je od najuspješnijih proizvoda bh. kinematografije u prethodnoj godini. Producent filma, Adnan Čuhara, upravo je završio rad na prvom bh. 3D animiranom filmu na kojem je sarađivao sa tri oskarovca. Baviti se filmom kod nas, kaže, nije lako.

“Mi smo prvi dugometražni animirani film u Bosni i Hercegovini pravili tako što morali obučiti bukvalno sve ljude, jer nema akademije za animaciju u državi. To je jedan veliki entuzijazam, odricanje vremena i svega, da bi mogao naći neophodna sredstva da bi se snimio film”, otkrio je Adnan Čuhara, producent

I bez zakona te kontinuiranog ulaganja države, bh. filmski radnici gotovo redovno postižu svjetske uspjehe. Naši sagovornici saglasni su u tome da su nagrade poput Oscara Danisa Tanovića učinili više za promociju zemlje od zvanične diplomatije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.