Svjetski dan pozorišta: Večeras će sve sale biti pune

Kultura 27. mar 201717:05 > 19:33
N1

Danas se obilježava Međunarodni dan teatra, a iz bh. pozorišta danas stiže poruka kako publike u salama ne nedostaje. Osim večerašnjih, rasprodate su i predstave koje igraju narednih dana.

Večeras će sve pozorišne sale biti pune, svako pozorište u BiH će uprizoriti neku od predstava – nešto čime će obilježiti ovaj značajan praznik, ukazujući na važnost koju teatarska umjetnost ima u društvu.

“Ja uvijek tretiram pozorište kao socijalni prostor dijaloga, za mene to nije samo umjetnički i estetski akt nego je i društveni događaj i u tom smislu pozorište je itekako važno u BiH”, istakao je Dino Mustafić, pozorišni reditelj.

Ovogodišnja internacionalna poruka govori zašto je pozorište kao drevna umjetnost preživjelo sva turbulentna vremena. A iako teatar ne može donijeti neku socijalnu revoluciju, može osvijestiti ljude.

“Naša uloga je da glasno kažemo ono o čemu se šapuće, naša uloga je da objavimo ono što se ne smije reći…ne uvredljivo jer teatar nisu ni televizija ni novine”, kazao je dramaturg Vedran Fajković.

Pune sale su njihov odgovor na sva pitanja i nedoumice.

Na Međunarodni dan teatra samo dobre vijesti dolaze iz NArodnog pozorišta Sarajevo. Kriza publike za njih je nepoznanica. Tako već sutra na repertoaru u 19.30 sati predstava “Sastanak na vrhu” je rasprodata. Isto kao i dječija predstava “Ježeva kuća” koja sutra igra u dva termina u 12 sati i 14 sati.

A na pitanje koliko često idu u pozorište, građani Sarajeva kažu:

“Pa zavisi od obaveza, ali volim da odem”.

“Često odem u Kamerni, zatim u Jelićevu – u Omladinskom dani humora…”.

Svjetski dan teatra 27. mart se oblježava od 1962. godine i to na inicijativu Međunarodnog pozorišnog instituta. Obavezno je i čitanje poruke koju svake godine napiše druga ugledna ličnost iz svijeta pozorišta – ukazujući tako na važnost pozorišne umjetnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.