Blizu 120.000 zanatlija na biroima, a posla nikad više

N1

Sve je manje zanatlija u Bosni i Hercegovini. Zanati poput limara, varilaca, bravara ali i vodoinstalatera, gotovo da su izumrli. Više nego ikad teško je naći dobrog majstora za popravku stvari u kući. S druge strane, zanatske škole na različite načine pokušavaju privući učenike, kojima su zanati na dnu liste želja.

Gotovo cijeli život, Majstor Samko bavi se popravkom i instalacijom veš mašina i ostalih kućanskih aparata. Vremenom je postao jedan od najcjenjenijih sarajevskih mastora. Zovu ga sa svih strana. Kako kaže, svoj zanat je pokušavao prenijeti mlađim generacijama, ali bezuspješno.

“Kad vidi da treba prevrnuti, okrenuti, ponijeti, neće niko kile. Samo se hvataju kafića, roditelji im finansiraju kafe, izlaske. Njima fino, ne moraju raditi. Dođe kući, ima pojesti i popiti, i to je to. Najviše komunikacije s ljudima uspostavim na osnovu preporuke, kad me preporuče da sam dobar, kvalitetan. A zovu i sa interneta, nađu me”, kaže majstor Samko.

“Što se tiče posla, ima ga i previše. Ja ne mogu stići ni 5 posto koliko ja imam posla. Imate pune novine oglasa i majstora, ali vjerujte da to nije to. Radi samo preporuka. Težak je zanat, stvarno je težak. Sve je manje i manje majstora. Bojim se da će sutra biti teško doći do majstora”, ističe Nijaz Busnov, vodoinstalater.

Na Birou za zapošljavanje Federacije BiH nalazi se gotovo 120.000 kvalifikovanih radnika, među kojima su zanatlije, sa trećim stepenom stručne spreme. To je čak 32 posto od ukupnog broja nezaposlenih. S druge strane, oni koji rade kažu: posla je više nego ikad.

Više u prilogu Vladimira Čolakovića.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.