Večeras premijera predstave "Knjiga mojih života"

Kultura 26. maj 201717:24 > 17:33
N1

Večeras će u Kamernom teatru 55 premijerno biti izvedena predstava "Knjiga mojih života" rađena prema istoimenoj knjizi Aleksandra Hemona.

“Knjiga mojih života”, prekookeanskog Sarajlije iz grada Chicaga, Aleksandra Hemona, po prvi put će biti pretočena u predstavu.

“Niko nikada nije adaptirao nikakav moj tekst, ni za pozorište ni za film, tako da nisam znao šta da očekujem. Na osnovu ovih dosadašnjih iskustava mogu samo da očekujem nešto lijepo večeras”, naveo je književnik.

Zbirka autobiografskih eseja i toka misli Aleksandra Hemona govori o nevinosti odrastanja na ulicama Sarajeva, sazrijevanju i suočavanju sa svim hororima svakodnevnog života u Chicagu, u Americi – zemlji snova. Ovaj tekst je za glumce, dramaturge, ali ostalu ekipu veliki teatarski poduhvat.

“Moram priznati da zaista nije bio lagan zadatak napraviti dramatizaciju jednog dijela koji u suštini nema repliku”, otkrila je Džejna Avdić, autorica dramatizacije.

Hemona u predstavi “Knjiga mojih života” glumi Boris Ler.

“Proces je bio jako težak i smislu osvajanja nečega za šta smo mi, moja generacija, godinama slušali kako je to bilo. Kako su ljudi živjeli prije rata”, objasnio je Ler.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović je kazao da je veliko interesovanje za ovu predstavu, te da imaju salu od 1.000 mjesta, da bi sve do jednog bilo popunjeno.

Nakon večerašnje premijere, zakazana su i 3 reprizna igranja, 27. 28. i 29. maja sa početkom u 20 sati.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.