45 djece u plesnoj predstavi "Bosna da 'prostiš"

Kultura 13. jun 201711:07 > 11:16
N1

Plesna predstava "Bosna da 'prostiš", u režiji Samre Mlinar Mandić, premijerno je izvedena u subotu u Pozorištu mladih Sarajevo. U predstavi učestvuje 50 plesača, i to 45 djece i 5 odraslih.

Ideja da se djeca predstave na sceni, odnosno da djeca nisu samo konzumenti već akteri, navelo je autoricu predstave Samru Mlinar Mandić da napravi plesnu predstavu “Bosna da ‘prostiš”. U ovoj predstavi učestvuje 50 plesača, i to 45 djece.

“Sa djecom je izazov raditi, čak je nekada i lakše nego sa odraslima, a nekada je teže. Ovisno o situaciji i ovisno o tome kako djeci objasnite projekat. Kako predstavite sve to i na koji način komunicirate sa njima”, objašnjava Mlinar Mandić.

Na predstavi su radili proteklih nekoliko mjeseci, a glavni akteri ove predstave nisu krili oduševljene.

“Pa nije bilo nešto puno teško. Zato što se dugo bavim plesom. Radili smo jedno dva i po mjeseca i baš je lijepo raditi sa Samrom”, kazala je Deniz Hodžić, glumica i plesačica.

“Jeste bilo teško, ali na kraju ispostavi se da bude super i odličan osjećaj kada na kraju sve to bude”, dodala je Andrea Hrabač, glumica i plesačica.

Predstava “Bosna da ‘prostiš” slavi stotu godišnjicu rođenja Mehmedalije Maka Dizdara. Inače, ova predstava je autorski prvjenac Samre Mlinar Mandić, a sastoji se iz četiri dijela.

“Prvi dio je posvjećen našoj tradiciji, stećcima…priči koja više ne postoji. I tu recitujemo zapis znakovnim jezikom. U drugom dijelu predstave predstavljamo svoje viđenje filozofije mudrosti. Umjesto 3 uvodimo 4 majmuna, a taj četvrti majmun ne čini zlo. Treći dio je vrhunac predstave, prolazimo kroz vremenski tunel i djeca budućnosti se sukobljavaju sa djecom prošlosti. U četvrtom dijelu predstavljamo naše shvatanje da su ljubav, harmonija i poštovanje najažniji”, otkrila je Mlinar Mandić.

Autorica predstave se nada da će njen prvjenac biti uvršten na repertoar Pozorišta mladih, s obzirom da su djeca akteri ove predstave i pripadaju ovom pozorištu, a i sa ovom predstavom mogu obogatiti repertoar pozorišta, jer je ovo predstava za sve generacije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.