Jedan od rijetkih bh. autora horora: Spoj smijeha i straha

Kultura 22. jun 201709:42 > 09:57
N1

Saša Džino jedan je od rijetkih bh. autora horor kratkih priča. U svojim knjigama kombinuje humor i horor, inspiraciju pronalazi u bh. svakodnevnici, a svoje romane prodaje ispred Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu.

Džino je istakao kako pored njega postoji još autora horora, ali da su marginalizovani.

Naveo je također da što se tiče izdavaštva, anonimni autor teško može postići da se knjiga prodaje, jer niko ne zna za njega, a potrebno je dosta novca uložiti u promociju, što mladi autori nemaju kada poplaćaju štampanje.

Njegov književni prvijenac je “Srce od plastike”, a radnje kratkih priča u ovoj knjizi se dešavaju u Sarajevu i okolini balkanskog poluostrva.

Kazao je kako je humor u BiH nezaobilazan te da i on u svojim pričama kombinuje humor i horor.

Smjestiti horor ne može da se zaobiđu komedija i humor, to mora ići sa tim. Efektan je spoj smijeha i straha, pogotovo za bosansku svakodnevnicu koja je inspirativna za to“, naveo je.

O tome odakle crpi inspiraciju za priče je kazao: “Pokušavam da pokažem autentične teme iz Sarajeva i arhetipske strahove. Takav je i strah od snajpera, koji još postoji kod nekih ljudi od rata i znam ljude koji pretrčavaju most i dan-danas. Tako sam uradio priču u kojoj jedan manijak izabere snajper kada je odlučio da počini ubistvo i traži žrtvu sa ulice. Meni je taj snajper bio inspirativan kao jedna užasna naprava da se opiše strah“.

Jedna od tema su i sarajevski seksualni manijaci koji su česti po tramvajima i nikada nisam vidio da ih je neko opisao i odlučio sam da napišem kakav je dan jednog seksualnog manijaka i opisivao njegov dan. Kraj priče je napravljen tako da on nije negativac, to su osobe sa potrebama, poremećajima“, dodao je Džino.

Svaka njegova priča ima poseban vizual. O tome koliko se danas pridaje značaja likovnom i dizajnerskom oblikovanju vizuala knjige je istakao: “Moja svaka priča je ilustrovana i sve su to crteži koje sam ja radio, tako da nisam morao platiti nekoga. U Sarajevu se pridaje tome značaj, dok u regionu se jednostavno iskoristi slika sa interneta i samo se to stavi“.

Govorio je i o tome da se u BiH knjige mogu kupiti za malo novca.

U Sarajevu se može kupiti knjiga od marke do 2000 KM, zavisno od toga gdje se kupuje. Ja posjećujem sarajevske buvljake koji su posjećeni i vidim da se knjiga čita. Mislim da je knjiga kod nas pristupačna i Sarajevo ima biblioteke koje nisu toliko skupe“, naveo je.

Kazao je i kako je pored njega autor horor priča i Arnel Šarić, koji je do sada napisao roman i zbirku kratkih priča.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.