Sarajevo: Otvorenje izložbe "Islam, to je i naša historija"

Kultura 29. jun 201713:40 > 13:44
Anadolija

U Sarajevu je održana press-konferencija povodom otvaranja izložbe "Islam, to je i naša historija", koja predstavlja nekoliko vijekova prisustva muslimanske kulture u Evropi, te pokazuje da je uobičajeno shvatanje, da su evropska i islamska civilizacija fundamentalno različite.

Izložba ima za cilj da predstavi bogatstvo historije islama u Evropi kao religije i kulture koja je pomogla i oblikovala Evropu do danas. Projekat je nastao pod inicijativnom Muzeja Evrope iz Brisela i belgijske agencije Tempora. Isabelle Benoit, kustosica izložba, naglasila je kako ne postoji prikladniji grad od Sarajeva za otvaranje izložbe.

“Sarajevo je bilo i još uvijek jeste grad koji simbolizuje susret civilizacija”, izjavila je Benoit, navodi se u saopćenju WARM Fondacije.

Elie Bernavi, predsjednik Naučnog komiteta izložbe “Islam, to je i naša historija”, je dodao kako je ovo izložba civilizacija. Koncept je postavljen na temelju naučnih istraživanja koje su vodili različiti europski partneri.

“Scenario izložbe je strukturiran oko jedne ključne poruke – muslimani u Europi su stari koliko i islam. Izložba pokazuje da je međusobni utjecaj itekako postojao i još uvijek postoji uprkos različitim konfliktima tokom nekoliko stoljeća”, smatra Bernavi.

Direktorica Bošnjačkog instituta Amina Rizvanbegović-Džuvić je istakla kako se radi o vrlo kvalitetnoj izložbi.

“Izložbu ‘Islam, to je i naša historija’ trebaju pogledati svi. Voljela bih da dođu i ljudi iz drugih gradova iz BiH i da možda nauče nešto novo o historiji islama, ali na jedan inovativan i moderan način”, rekla je Rizvanbegović-Džuvo.

Izložba kombinuje moderan pristup s bogatim emocionalnim i intelektualnim pristupom muzejskim artefaktima, svakodnevnim objaktima, multimedijalnimm displejima, muzičkim i scenografskim instalacijama.

Izložba će biti postavljena u Sarajevu u Bošnjačkom institutu do 20. oktobra 2017. godine, a nakon toga u Bugarskoj, a onda i u Njemačkoj. Proširena verzija izložbe će biti postavljena u Briselu i Rimu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.