Otvorena retrospektivna izložba radova Mersada Berbera

Kultura 06. jul 201721:33 > 21:35
Anadolija

U sarajevskoj Vijećnici večeras je otvorena posthumna retrospektivna izložba radova bh. akademskog slikara Mersada Berbera. Na izložbi će biti predstavljeno 35 najvažnijih djela svjetski priznatog grafičara, koja su nastajala od šezdesetih godina do njegove smrti, 2012.

Kako je ranije najavljeno, porodica Berber je odlučila u Sarajevu prikazati, pored ostalih značajnih djela okupljenih oko simboličkog naziva “Mersad Berber – Alegorija Bosne”, i sliku “Splav Meduze”, koja je jedno od Mersadovih najznačajnijih djela i koje je bilo izloženo u Barceloni.

Otvorenju izložbe prisustvovali su mnoge zvanice iz političkog, kulturnog i javnog života BiH i glavnog grada. Među njima je bio i Ensar Berber, sin priznatog grafičara, zatim Bakir Izetbegović, član Predsjedništva BiH i mnogi drugi.

Mersad Berber rođen je u Bosanskom Petrovcu 1. januara 1940. godine, a umro u Zagrebu 7. oktobra 2012.

Njegova najpoznatija djela su: “Sarajevske razglednice”, “Skenderovi soneti”, “Otomanske kronike”, “Dubrovački dnevnici“… Djela je izlagao u galerijama Londona, Madrida, New Yorka, Moskve… Dobitnik je preko 50 nagrada za svoj rad.

Izložba retrospektive radova Berbera od sutra, pa u naredna dva mjeseca, biće otvorena za sve zainteresovane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.