Pejaković za N1: Ne mogu pričati viceve o Sulji i Muji

Kultura 07. jul 201717:47 > 18:07
N1

Monodrama “Bh stend-drp tragedy” novi je komad prvaka drame Narodnog pozorišta u Sarajevu i jednog od najvećih bh. glumaca Josipa Pejakovića. Monodrama će biti izvedena sutra u galeriji BKC-a u Sarajevu, u okviru Festivala “Baščaršijske noći”. A dan nakon toga i Centru za kulturu u Jelićevoj.

1. Kazali ste da je ovo svojevrstan doprinos pomami stand-up komedija. Šta to znači?

Pejaković: To je metafora na pravac koji je postao opšta pomama u svijetu, od SAD-a preko drugih zemalja. Stand-up je postao popularan zato što je lak za uraditi, ustaneš i govoriš. Ljudi su shvatili da je ovo lakše i manje depresivno nego se baviti ozbiljnijim oblicima nastupa. Stand-up je kao hip-hop muzika koja počinje sa cestom za razliku od nečega što predstavlja simfonijski orkestar.

2. Po čemu se Vaša posljednja monodrama razlikuje od prethodnih uloga?

Ranije sam glumio razne likove i to nikada nisam bio ja, a u ovoj monodrami sam sve ja.

3. U fokusu Vaše nove monodrame je aktualna društveno-politička situacija u Bosni i Hercegovini. Na koji način je obrađena, imamo li razloga biti optimistični?

Ne mogu pričati viceve o Sulji i Muji, na šta se svi smiju u Hrvatskoj i Srbiji, a da prešutim neke tragične momente. Oni nam to prave. Monodrama govori o periodu 25 godina nakon Drugog svjetskog rata, koji je bio ozbiljan rat, za razliku od našeg posljednjeg koji je bio ‘šega’ – da se neki ne naljute…Sarajevo je 70-ih bilo centar Jugoslavije. Nema pretjeranog razloga za optimizam.

Nisam nikad bio optimističan jer sam ekonomista po nahođenju, a oni uvijek imaju taj pesimizam. Ali u svakom slučaju ima rješenja.

Na kraju gostovanja Pejaković je pozvao gledaoce da dođu pogledati njegovu monodramu “Bh stend-drp tragedy” sa porukom druga Tito: “Trebamo se spremati kao da će sutra biti rat, a da radimo kao da će biti 100 godina mir.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.