SFF: John Cleese dobitnik nagrade Počasno Srce Sarajeva

Kultura 12. jul 201710:46 > 10:51
Youtube.com

Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biće uručeno na 23. Sarajevo Film Festivalu legendarnom komičaru i glumcu Johnu Cleeseu.

Publika Sarajevo Film Festivala će, nakon ceremonije dodjele nagrade, imati priliku da u Open Air programu pogleda nezaboravnu komediju “Riba zvana Wanda”.

John Cleese je najpoznatiji po svome doprinosu i ulogama u humorističkim serijama Leteći cirkus Monthy Python i Fawlty Towers, te dugometražnim filmovima Monthy Python i Sveti Gral, Biranov život po Monthy Pyhtonu i Riba zvana Wanda.

Cleese je, pored rada na komedijama, sa Sir Antonyem Jayem osnovao kompaniju za poslovnu obuku Video Arts koja je u periodu od 20 godina proizvela preko 120 trening videa i postala najveća kompanija te vrste van SAD.

Osim toga, Cleese je zajedno sa cijenjenim psihijatrom Dr. Robinom Skynnerom napisao dvije knjige, “Kako preživjeti svoju porodicu” i “Kako preživjeti život”, koje su postale bestseleri, a u kojima su se dotakli psihologije, psihijatrije i njihove primjene u životu.

Cleese trenutno obavlja funkciju rektora na Univerzitetu Cornell.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.