Bošnjaci iz Glamoča znaju kako promijeniti stanje na bolje

Kultura 16. jul 201719:28 > 20:18
Anadolija

Bošnjačka zajednica u Glamoču, gradiću u blizini granice sa Hrvatskom, nakon rata u BiH našla se u nezavidnoj poziciji u odnosu na mnogobrojniju hrvatsku i srpsku zajednicu.

Glamočki Bošnjaci nisu imali nikakvu instituciju koja bi čuvala njihov identitet sve dok se prije nekoliko godina nije pojavila grupa mladića, danas ozbiljnih, mladih ljudi koji su odlučili promijeniti situaciju nabolje.

“Prvi i osnovni zadatak, koji smo pred sebe stavili, bio je oživljavanje rada institucija bošnjačkog naroda, koje u to vrijeme, postojale su samo na papiru”, priča nam Amel Saltaga, predsjednik Organizacionog odbora “Glamočko ljeto 2017”.

Zaštita baštine

2011. godine je revitalizovan rad BZK “Preporod”. Obnovljen je rad sekcija i pristupilo se zaštiti kulturne i historijske baštine bošnjačkog naroda na ovim prostorima. Početkom ove godine, revitalizovan je i rad MDD “Merhamet” Osnovni odbor Glamoč, na čije čelo je došao Semir Zeljković.

“Veliku pomoć smo imali od MIZ Glamoč, glavnog imama Muhameda ef. Dragolovčanina i predsjednika Arifa Kovačevića. Oni su bili jedini koji su nam pružili ruku podrške i koji nam pomažu na prostoru opštine Glamoč. Moram naglasiti da BZK ‘Preporod’ i MDD ‘Merhamet’ koriste prostorije MIZ Glamoč za svoj rad, bez ikakve naknade za to”, ističe Saltaga.

Ove tri organizacije bošnjačkog naroda su i idejni začetnik festivala „Glamočko ljeto“ koji za cilj ima građanima Glamoča, a i ostalima, ponuditi sadržaje koji će im omogućiti da se druže, obrazuju, zabave, učvrste međusobne i veze sa rodnim gradom.

“Na ovaj način želimo predstaviti i bogato historijsko naslijeđe Glamoča i pokazati da u Glamoču itekako ima života i nade za bolju budućnost”, kaže Arif Kovačević, član Organizacionog odbora Festivala.

Predsjednik Festivala Amel Saltaga posebno ističe dolazak člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegović, koji je kao generalni pokrovitelj u petak posjetio Glamoč i svečano otvorio festival.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Izetbegovićevo obećanje

“Gospodin Bakir Izetbegović je, između ostalog, posjetio i povratnika i oca demobilisanog borca Armije BiH, Muharema Verunicu, u selu Malkočevci, čija je kuća izgorjela prije nekoliko dana. Član Predsjedništva BiH je tokom posjete dogovorio obnovu izgorjele kuće sa Federalnim ministrom raseljenih osoba i izbjeglica Edinom Ramićem, koji je odmah poduzeo prve korake ka realizaciji”, otkriva za N1 Saltaga.

Ovogodišnji festival će trajati 10 dana, dodaje Saltaga, što je bitan napredak u odnosu na prethodnu godinu i koncipiran je tako da je ulaz slobodan za sve navedene sadržaje.

Pored Izetbegovića, pokrovitelji Festivala su Melika Mahmutbegović, potpredsjednica Federacije BiH i ministar Edin Ramić.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.

N1