U Sarajevu počeo Omladinski Film Festival

Kultura 26. jul 201721:16 > 21:17
N1

Večeras počinje Omladinski Film Festival (OFF) Sarajevo. Festival ima tradiciju dugu devet godina. Prvobitni i primarni razlog njegovog osnivanja bio je aktiviranje i promovisanje mladih i njihovih vrijednosti. Posljednje tri godine OFF je glavni projekat Udruženja Mladih Umjetnika Bosne i Hercegovini, koje je jedini nosilac ovog projekta.

Na ovogodišnjem Omladinskom Film Festivalu će biti predstavljeno novih 26 mladih filmskih autora iz 11 evropskih zemalja. Također, ovogodišnji festival donosi tri natjcateljske selekcije, dva panel programa i 12 izdanja programa sa mladim i poznatim regionalnim i evropskih autorima.

Festival je sa devet godina dugom tradicijom, ali je ovo treća godina pod ovim nazivom te u organizaciji Udruženja Mladih Umjetnika Bosne i Hercegovini. Njihova očekivanja su svakako rekordan broj posjetilaca, kako zbog bogatog filmskog, tako i edukativnog i zabavnog programa. Ovogodišnji OFF održava se na nekoliko različitih lokacija, tu su dva otvorena kina Gimnazija Dobrinja i V Gimnazija, Sarajevo i Žuta tabija, te Dom Oružanih Snaga Bosne i Hercegovine i BKC Sarajevo.

Festival ove godine u sklopu takmičarskog programa predstavlja 17 kratkih igranih filmova, sedam dokumentarnih filmova i tri duga takmičarska filma u kategoriji “Made for Open Air” koji će biti prikazani u sklopu Otvorenih kina na Dobrinji i Žutoj tabiji.

Primarni cilj je promovisati film i filmsku umjetnosti kroz aktivnu edukaciju mladih i starih o filmskoj umjetnosti.

Više detalja ima Nejra Selimović.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.