Edin Gali: Put je bio trnovit, ali je to bila moja nafaka

Kultura 27. jul 201709:31 > 09:49
N1

Iz Bihaća se u Novi dan javila reporterka N1 Anđelka Marković koja je razgovarala sa Bosancem koji glumi rame uz rame sa holivudskim zvijezdama. Njegovo ime je Edin Gali.

Gali je otvorio Krajina Film Festival koji traje od 23. do 30. jula. Biće prikazano 16 dugometražnih i 26 kratkih filmova, a festival je organizovan kao odgovor na to što u USK postoji samo jedno kino.

Gali je rekao kako je pozitivno iznenađen i da je organizacija odlična. Pogledao je film od Emira Hadžihafizbegovića, za koji je kazao kako odavno nije gledao bolji bh. film.

Također, Gali ima kratki film sa Mirom Furlan koji će prvi put biti prikazan na Krajina Film Festivalu.

Gali je glumio u filmovima sa Bradom Pittom, Nicole Kidman, Christinom Hendricks… o čemu je rekao da je osjećaj takav da “ne može da vjeruje da je glumio s njima”. O Christini Hendricks je kazao kako je divna osoba, iako glumi zločestu.

Sad sam radio sa Jamieom Foxxom. Kad dođeš na snimanje i vidiš sve te zvijezde, ne možeš vjerovati, ali shvatiš da je to tvoj posao. Ja sam glumac već deset godina. Počeo sam u seriji Momci s Madisona i tu su me prepoznali i kako su godine išle, karijera je rasla. Također, radio sam sa Gerardom Butlerom u zadnjem filmu. Njega strašno volim i kad sam saznao da sam njegova desna ruka, do neba sam skakako, ali sam glumio da sam ‘cool’ pored njega“, komentarisao je Gali.

O tome da li su mnogo zahtjevni glumci je istakao kako nisu i da su veoma jednostavni.

Clive Owen na primjer – nas dvojica smo pričali o ribolovu. Također, ja slušam našu muziku prije snimanja kako bih se opustio. Tako sam taj dan slušao bh. muziku jer sam imao scenu sa Nicole Kidman. Pitao me koja je to muzika koju slušam, rekao sam da je muzika iz BiH te je rekao da mu se sviđa. Volim naš Balkan i slušam i narodnu i zabavnu muziku. Taj dan sa Owenom sam pustio Enesa Begovića i pjesmu ‘Bosanac’ i Alena Islamovića“, ispričao nam je Gali.

Gali je rođen u Velikoj Kladuši koju je napustio kada je imao 6 godina. Prvo je otišao u Njemačku, pa u Ameriku.

Sa 6,5 godina smo otišli za Njemačku gdje smo živjeli 6 godina, nakon čega smo se preselili u St. Louis. Sjećam se cijelog puta od Bosne do Los Angelesa, to mi je sve ostalo u pamćenju. Put je bio trnovit, ali je to bila moja nafaka da uđem u te vode i postanem glumac“, naveo je holivudski glumac bh. porijekla.

Gali dobro poznaje i govori bosanski jezik, a kaže kako to može zahvaliti svome ocu koji nije naučio ni njemački ni engleski pa mu je sve morao prevoditi.

Naglasio je i kako njegovo dvoje djece pričaju perfektno bosanski jezik, jer je važno, kako je naveo, znati odakle potičeš.

Često dolazi u BiH, a u Bihaću ima kuću.

Dosta moje familije je iz Velike Kladuše, Bihaća, Cazina… Supruga je iz Visokog, tako da nam je Bihać sredina i sviđa mi se Una“, kazao je.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.