Kraći i bogatiji Sarajevo Film Festival

Kultura 28. jul 201717:36 > 19:30
SFF

Predstojeće 23. izdanje Sarajevo Film Festivala će biti unaprijeđeno u nekoliko segmenata, što će stvoriti dodatnu vrijednost, kako za filmske profesionalce, tako i širu publiku. 235 filmova prikazat će se na ovogodišnjoj smotri filma. Na programu N1 televizije od 11.-18- augusta moći ćete pratiti specijalni program povodom 23. SFF-a.

Dvije sedmice dijele nas do početka 23. po redu SFF-a koji željno iščekuju svi građani, ali i turisti koji su došli u glavni grad BiH. Inače ova filmska smotra smatra se jednom od najistaknutijih u cijeloj jugoistočnoj Evropi.

Ove godine festival će trajati osam dana, jedan dan kraće nego prethodnih godina, ali s bogatijim sadržajem.

“Imamo više filmova nego u prethodnim izdanjima, imamo 235 filmova iz 54 zemlje, zajedno sa bh. programom s kojim smo posebno ponosni oko 50 svjetskih premijera. Danas smo objavili i Open Air što je najbolje što možemo ponuditi”, kaže Mirsad Purivatra, direktor SFF-a.

Sarajevo Film Festival će imati čast da u programu “Posvećeno” ugosti istaknutog reditelja Olivera Stonea, kojem će biti uručena nagrada Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.
Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti biće uručeno legendarnom komičaru i glumcu Johnu Cleeseu. Nakon ceremonije dodjele nagrade, publika će imati priliku da u Open Air programu pogleda nezaboravnu komediju “Riba zvana Wanda”.

“Ovaj festival napravljen je zbog publike i  to je naša želja, da bude što više publike, da uživate u dobrim filmovima i susretu sa brojnim gostima”, otkriva Purivatra.

Najava da će Oliveru Stoneu biti uručeno Počasno Srce Sarajeva odjeknula je u medijima širom svijeta. Američki magazin Variety prenosi kako je Sarajevo Film Festival ove godine odlučio odati počast trostrukom oskarovcu. O Počasnom Srcu Sarajeva za Stonea pišu i vodeći mediji u Hrvatskoj i Srbiji, a vijest su prenijeli i gotovo svi mediji u BiH.

Pripreme za SFF u punom su jeku. Inače obnova festivalskog trga je skoro završena. Jedna od zanimljivosti koja nam je priopćena iz Vlade KS, organizaciji festivala priključil su se i Opština Ilidža, ali i Novi Grad Sarajevo. SFF odvijat će se od 11-18. augusta u Sarajevu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.