Svjetski gitarski virtuoz: Djeca u BiH su kao spužve

Kultura 01. aug 201716:42 > 19:31
N1

Talentovani gitaristi iz cijele regije ovih dana boravi na Zlači nadomak Banovića gdje pohađaju ljetnu školu gitare „Prst“ istaknutih bh. virtuoza Sanela Redžića, Denisa Azabagića i Predraga Stankovića. U prirodnom ambijentu ovih dana nastaju najljepši zvuci sa klasične gitare.

Trinaestogodišnji Luka Džalto od šeste godine svira gitaru i pohađa muzičku školi. Za njega je gitara lijep i opuštajući instrument, a naročito kad može učiti od najboljih gitarista s naših prostora.

“Pokazuju nam puno stvari i daju nam puno savjeta. Puno vježbamo, ali se i igramo i zabavljamo i družimo. Vježba se puno i puno ću naučiti iz ove ljetne škole”, kaže Luka.

Pored nota i tehnike vježbanja, profesori individualno vježbaju i posvećuju pažnju detaljima koje pomažu jednom mladom muzičaru na putu od njegovih noktiju do vrha.

“U našem gitarskom svijetu se moraju imati vrlo uredni nokti, naravno i iz higijenskih razloga. Ali i vrlo fino sređeni da bismo postigli čist zvuk i što veću jačinu, jer noktom se dobije veća jačina nego jagodicom”, objašnjava Predrag Stanković, profesor gitare.

Nekada ovakve škole nisu postojale, samo festivali. Naši poznati gitaristi na teži način su uspjeli, a mlađim naraštajima žele to olakšati.

“Predavao sam širom svijeta, u Evropi, Aziji, Americi, Meksiku, Južnoj Americi, tako da znam da su na ovim našim protorima djeca kao spužve. Kada im nešto kažete, automatski to upijaju. Imamo jako talentovanu djecu”, ističe gitarista Sanel Redžić.

Mladi muzičari svoja znanja koja su ponijeli iz prelijepog i mirnog ambijenta Zlače, opravdali su brojnim nastupima i nagradama.

“Osvojio sam prošle godine pet prvih nagrada, a otkako sviram gitaru, osvojio sam više od 30 prvih nagrada”, otkriva Filip Mišković, Hrvatska.

“Sviđa mi se puno ovdje, veoma mi se sviđaju profesori i škola koja obuhvata BiH, Srbiju i Hrvatsku. Nivo je veoma visok, djeca sviraju veoma dobro”, dodaje Ana Maria Bibescu, Ruminija.

Ljetna škola gitare prošle godine je imala 15 polaznika koji su od tada do danas osvojili mnogobrojne nagrade na domaćim i svjetskim takmičenjima. Ovaj put je 20 polaznika, a učitelji eminentni gitaristi, nadaju se da će njihovi polaznici ponovo osvjetlati obraz.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.