Sarajevo Film Festival – šetalište slavnih

Kultura 11. aug 201712:58 > 13:17
N1 kolaž/SFF

Sarajevo Film Festival, 23. po redu bit će otvoren u petak, 11. augusta premijerom filma "Druga strana nade", Akija Kaurismakija.

Već nekoliko sedmica je poznato da će John Cleese i Oliver Stone (za sada poznati) biti najslavije ličnosti koje će prošetati crvenim tepihom ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu, te se pokloniti publici na bini Open Air kina Metalac.

Njih dvojica samo su još dva imena u velikom i značajnom nizu velikih holivudskih i evropskih imena kinematografije koja će posjetiti Sarajevo. Primiti nagradu Srce Sarajeva za doprinos kinematografiji i životno djelo.

Prošle godine – prva zvijezda SFF-a bio je velikan holivudskog glumišta, Robert de Niro, te Liam Cunnigham, zvijezda serije Game of Thrones također je bio na prošlogodišnjem SFF-u, gdje je predstavio film The Childhood of a Leader.

U nastavku, donosimo vam listu imena, gostiju SFF-a koji su pobrali najviše simpatija, ali i medijskog interesovanja u 23 godine dugoj historiji najznačajnije i najveće filmske smotre u Jugoistočnoj Evropi.

N1

Kada pogledate listu gostiju sa holivudske A produkcije koji su bili gosti SFF-a, jasno je da ovaj festival koji je regionalno orijentisan privlači i najveće svjetske zvijezde, ljude zbog kojih smo zavoljeli filmove.

Ako bismo hornološki trebali poredati sve zvijezde SFF-a, vrata Sarajeva njima je otvorio prominentni britanski režiser Steven Frears, koji je i prošle godine primio nagradu Počasno Srce Sarajeva. Prvi put je u Sarajevu bio 2002. godine. 

Nešto poslije njega, u Sarajevo je stigao i i Gerard Depardieu, možda najveće ima francuskog glumišta u proteklih nekoliko decenija. Ako bi birali godinu, ta 2004. bila je zlatna – obzirom da je crvenim tepihom u Sarajevu prohodao i John Malkovich, za neke najkarizmatičnija figura Hollywooda. Te godine SFF je obilježavao deceniju svog postojanja.

Već naredne godine, Sarajevo i SFF su ugostili čovjeka koji je nekoliko godina poslije preuzeo palicu Pearca Brosnana u James Bond franšizi, Daniela Craiga – tada veliku britansku glumačku nadu.

AFP/Tobias Schwarz

2006. godine u Sarajevu je bio i Nick Nolte, veteran sa filmom Peacefull Warrior, kao i kontroverzni režiser Abel Ferrara kojem je bio posvećen program Tribute to. 

2007. godine u glavni grad BiH stiže i Steve Buscemi, po mnogima najbolji glumac Hollywooda – koji još uvijek nema Oscara. Iste godine, među najglasnijim – politički angažovanim režiserima SAD-a, Michael Moore posjetio je Sarajevo, a sa njim u pratnji stigla je i velika Juliette Binoche.

The Talks

Kralj selfieja – prije selfieja i spašavanje karijere hrvača

Naredne je godine Sarajevo posjetio slavni američki glumac Kevin Spacey, koji je predstavio film “Privedite osumnjičene” (The Usual Suspects) reditelja Bryana Singera iz 1995. godine, koji je ovom iznimnom glumcu donio prvog Oscara. Iste godine crvenim tepihom je prohodao i Orlando Bloom.

Kevin Spacey se nakon projekcije filma u kinu Metalac našalio pitavši se da li ljudi koji žive u okolnim stanovima moraju platiti karte da bi gledali filmove u otvorenom kinu, a na internetu se može pronaći i serija njegovih fotografija sa fanovima na crvenom tepihu, kako pravi selfije prije nego što su pametni telefoni uopšte i postojali.

Gillian Anderson, glumica koja je utjelovila lik najpoznatije agentice na svijetu Dane Scully iz popularne serije “X – Files” i koja je za svoj rad nagrađena brojnim nagradama među kojima su Zlatni globus, nagrade Emy i Screen Actor Guild.

Mickey Rourke je u Sarajevo došao kako bi predstavio svoj film “The Wrestler” Darrena Aronofskog za koji je bio nominiran za Oscara za najbolju glavnu mušku ulogu. Rourkeu je to bila uloga iskupljenja, budući da mu je karijera visila o koncu.

Godine 2010, glavna zvijezda SFF-a bio je američki glumac Morgan Freeman, a SFF je posjetio i Gaspar Noe, najkontroverzniji režiser današnjice uz Larsa von Triera.

AFP/Cindy Ord

Oskarovac Morgan Freeman je bio počasni gost Sarajevo Film Festivala, a projekcijom njegovog tada aktuelnog ostvarenja “Invictus zvanično je završeno 16. izdanje SFF-a.

Nakon Freemana, 2011. godine u Sarajevo stiže tada mlada nada, a sada među prvim glumcima sa A liste, Michael Fassbender, u pratnji režisera Carryja Fukunage. 2012. godina će se pamtiti po tajnom dolasku Angeline Jolie i Barada Pitta, te Jeremyja Ironsa.

Glumci, humanitarci – profesionalci

Joli je te godine primila Počasno Srce Sarajeva za angažman u svijetu filma, ali i u stvarnom svijetu.

Reuters

Armand Assante, Emile Hirsch i Danny Glover bili su gosti 19. SFF-a, da bi godinu poslije njih stigli i Mike Leigh i Gael Garcia Bernal. Prošlogodišnja najveća zvijezda bio je Benicio Del Toro koji se predstavio sa filmom A Perfect Day, a ponio je i nagradu Počasno Srce Sarajeva.

Osim glumaca, crvenim tepihom prohodali su i brojni mirotvorci, humanitarci i pjevačke zvijezde. U prvom redu Nick Cave i Bono Vox.

Ono što je još bitnije od svega, velika većina pomenutih imena – nisu u Sarajevu bili turistički, nego su izdvojili vrijeme kako za medije, tako i za nadolazeće filmske profesionalce okupljene oko Sarajevo Talent Campusa, odnosno Sarajevo Talents programa.

REUTERS/Alessandro Bianchi

Nadolazećim režiserima, scenaristima, glumcima i producentima su prenosili svoja stečena znanja i na taj način dali im vjetar u leđa kako bi slijedili svoje snove, i dali sebe sedmoj umjetnosti – zbog koje i festivali postoje.

Sumirano, velike zvijezde, veliki filmovi, velike osobe, veliki zaljubljenici u svoj posao – i još jedan dokaz zbog čega je Sarajevo i Sarajevo Film Festival najpoželjnija ljetna destinacija, i ne samo turistima, nego i svim filmskim profesionalcima u regiji i svijetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.