Oliver Stone: Fascinacija Titom i Spasitelj u ratnoj BiH

Kultura 13. aug 201713:23 > 13:29
N1

Proslavljeni režiser Oliver Stone stigao je u Sarajevo, gdje će primiti nagradu Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

N1

  Stoneu je ovo prvi put da boravi u BiH – međutim on jako dobro poznaje prilike na ovom tlu, pogotovo one devedesetih godina. U jednom intervjuu kazao je da da su se stvari u Jugoslaviji počele raspadati nakon smrti Josipa Broza Tita.

“Tito je bio jedan od heroja naše historije. Predstavio je treći val između komunizma i kapitalizma. SAD mu nije pridodavala pažnju, nismo dobro prepoznali raskol između Jugoslavije i Sovjetskog saveza”, kazao je.

Kaže da SAD nije prepoznala snagu neutralnosti tada.

“Nismo prepoznali snagu neutralnosti. Sjećate se da je Tito 1955. otišao na konferenciju u Bandongu, bio je jedan od osnivača. Bili su tu još Sukarno, Naser i Nehru”, pojasnio je.

“Tito je bio izuzetno značajna ličnost. Bilo je zanimljivo gledati kako pregovara između dva svijeta. Jedino njega SAD nije skinuo s vlasti. Sve druge jeste. Jer SAD ne voli neutralnost. John Foster kaže da je neutralnost nemoralna. Takav je svijet bio pedesetih, i sve se više divim Titu. Očito je da su se stvari u Jugoslaviji počele raspadati nakon njegove smrti”.

“Također, morate obratiti pažnju na to kad su evropske banke i MMF stupili na scenu, i na podršku koje su u ovoj regiji pružalio nacionalistima, koji su opasni”, riječi su Olivera Stonea.

Iako je u prošlosti režirao i producira mnoštvo filmova sa ratnom tematikom, ratom u BiH se nije mnogo bavio.

Samo jednom i to 1999. godine, kada je bio producent filma “Savior” (Spasitelj), kojeg je režirao Predrag Antonijević.

Film je priča o ogorčenom plaćeniku – vojniku, koji se pridružuje Legiji stranaca, kako bi pronašao humanost u sebi. Ubrzo, biva suočen sa užasima rata u BiH.

Veliki Dennis Quaid glum Joshuu Rosea/Guyja, a pored njega se na platnu redaju i Stellan Skarsgard, John Meclaren, Nastassja Kinski, Sergej Trifunović, Irfan Mensur i mnogi drugi.

Savior je jako depresivan film, a kritika u New York Timesu kaže da se bojne scene iz Vijetnama i Drugog svjetskog rata ne mogu uporediti sa onima iz rata u BiH. Slično kao u Ruadi, plemenski rat.

Ovaj film kroz oči Dennisa Quadia govori o životinjskom preživljavanju ljudi, bez obzira na etničku i vjersku pripadnost, protkanu kroz nasilje u reginu.

“Rat je pretvorio obične ljude u potencijalne ubice, silovatelje i mučitelje. Scene nasilja u ovom filmu su vjerovatno najmučnije, ikada prikazane u komercijalnom filmu”, napisao je kritičar Stephen Holden u New York Timesu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.