Prikazan posljednji film u Takmičarskom programu SFF-a

Kultura 16. aug 201712:22 > 12:34
N1

Grčka drama "Sofijin sin", čiju režiju i scenarij potpisuje Elina Psykou, prikazan je u Narodnom pozorištu Sarajevo kao posljednji film u okviru Takmičarskog programa 23. Sarajevo Film Festivala.

Radnja filma smještena je u Atini 2004. godine tokom Olimpijskih igara. Desetogodišnji Misha napušta Rusiju kako bi otišao svojoj majci, Sofiji koja mu pri prvom susretu saopćava da kao njegovateljica radi za starijeg grčkog gospodina Nikosa s kojim će ona i Misha živjeti. Nakon što shvati da su vjenčani, Misha se osjeća izdanim i bježi od kuće u očajničkom pokušaju da privuče pozornost. Tokom bijega, otkriva jedan za njega sasvim nepoznat svijet.

Psykou je nakon projekcije publici kazala da je ovaj film premijerno prikazan u aprilu na festivalu u New Yorku gdje je osvojio nagradu za najbolji internacionalni film.

Istakla je da joj je ovo prvi scenarij koji je napisala, a da je inspiraciju našla u svom djetinjstvu.

“Kao dijete imala sam dosta emocija i strahova, kao što imaju djeca širom svijeta”, dodala je te istakla da se film sastoji od nekoliko puzli i paralelizama.

Također je naglasila da je izbor glumaca trajao dugo te da se u dječaka koji glumi Mishu, Victora Khomuta, zaljubila na prvi pogled.

Uloge u filmu tumače Victor Khomut, Valery Tscheplanowa, Thanassis Papageorgiou, Artemios Havalits, Areti Seintaridou, Ivonni Maltezou, Maria Filini, Marinos Veslemes te Christos Stergioglou.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.