A sada nešto potpuno drugačije

Kultura 16. aug 201714:34 > 14:44
Facebook

Bio je 28. mart 2017. godine. Bosanac Kerim Ahmetspahić ušao je u Guinnessovu knjigu rekorda nakon što je razbio 111 blokova siporeksa - glavom.

12. jula 2017. godne – objavljeno je da John Cleese stiže u Sarajevo na 23. Sarajevo Film Festival gdje će dobiti Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnost.

Korelacija između dvije osobe je sljedeća: John Cleese je legendarni Monty Pythonovac kojeg je začudio potez mladog Bosanca.

Cleese se tada na Twitteru pitao: Zašto?

Na društvenim mrežama možete pročitati da je Monty Python došao na svoje. John Cleese nešto poslije 21:30 minuta u utorak, 15. augusta stigao u Sarajevo.

Serijal Monty Python se često koristi kao sinonim za življenje u BiH. Ova nadrealna britanska komedija jedna je od najpopularnijih ikada snimljenih u svijetu, a bila je i biće ekstremno popularna čak i u BiH.

Za ovu seriju se vjeruje da je oborila sve principe do tada poznate televiziji, a od 1969. godine nasmijava ljude na svim krajevima svijeta.

Graham Chapman, John Cleese, Terry Gilliam, Eric Idle, Terry Johnes i Michael Pailin čine originalnu postavu poznatu po svojoj inovativnosti, satiri, sarkazmu i humoru.

John Cleese je dašak svega toga donio sa sobom u Sarajevo. Rođen je u oktobru 1939. godine u Weston Super Mareu u Engleskoj. Pohađao je privatne škole, često je maltretiran zbog svoje visine – a kao posljedica svega toga – Cleese je otkrio talenat za humor.

Sakupljao je šale, a odrastao je gledajući The Goon Show – sa legendarnim Peterom Sellersom, Spikeom Milliganom i Harryjem Secombeom.

Bio je talentovan za sport, školu – ali komedija je uvijek bila njegova ljubav. Pohađao je Cabridge, gdje je studirao pravo, a tu se upoznao i sa svojim Monty Python saborcem – Grahamom Chapmanom.

Sa Cambridge Circusom napravio je svjetsku turneju, nakon čega je ostao u SAD-u, gdje se kratko bavio novinarstvom, prije nego se upoznao sa Terryjem Gilliamom, budućim Pythonom.

U svojoj karijeri ima vjerovali ili ne – više od 150 uloga. Autor je dvije knjige, bestselere: “Kako preživjeti svoju porodicu” i “Kako preživjeti život”.

Cleese je, pored rada na komedijama, sa Sir Antonyem Jayem osnovao kompaniju za poslovnu obuku Video Arts koja je u periodu od 20 godina proizvela preko 120 trening videa i postala najveća kompanija te vrste van SAD. Gostujući je profesor na Univerzitetu Cornell.

Sredinom sedamdesetih godina u zenitu slave zbog Monty Pythona – Cleese je patio od depresije, koju je nakon tri godine uspješno izliječio.

Od svega što je snimio u svojoj karijeri – najmanje je ponosan na The Meaning of Life iz 1983. godine. Kazao je da mu je taj film prenapuhan i pretenciozan.

Snimanje filmova za njega je dugo putovanje. “Previše je praznog hoda, ispunjeno dosadom, a ljudi ti konstatno daju hranu”, Živi i radi u kaliforniji, a televiziju danas ne cijeni mnogo.

“Kada sam odrastao, imali smo najbolju televiziju na svijetu. Sada je loša, ali svuda. Ne želim da učestvujem u svemu tome. Gledam samo sport, ostalo me ništa ne privlači. Samo uživam u čitanju”, izjavio je jednom prilikom.

Humor voli – jer se jedini ne može modifikovati. “Samo ga idioti mogu pogrešno shvatiti”, kazao je. Za Amerikance, sa kojima živi kaže da im nedostaje ironije, i da humor – i ne shvataju baš najbolje.

John Cleese je najpoznatiji po svome doprinosu i ulogama u humorističkim serijama Leteći cirkus Montyja Pythona i Fawlty Towers, te dugometražnim filmovima Monty Pythond and Holy Grail, Life of Bryan i Fish Called Wanda.

Riba zvana Wanda spada u red najboljih komedija ikada snimljenih. Osim Cleesa, u filmu se pojavljuje i legendarna Jamie Lee Curtis, Kevin Kline, Michael Palin i Goeffrey Palmer. U kinima se pojavila 5. augusta 1988. godine, a dvosatna komedija prati četiri različita čovjeka, koji se udružuju da bi počinili oružanu pljačku. A onda – pokušavaju prevariti jedno drugo zbog opljačkanog plijena.

Film je najuspješniji projekat Cleesa i Palina nakon Montyja Pythona. Ali u Evropi, u SAD-u – nikada nije doživio sličan uspjeh. Cleese je jedini glumac u filmu čija niti jedna minuta na ekranu nije izbrisana ili montirana.

2006. godine uvrštena je u jednu od najboljih 50 komedija ikada snimljenih, a Roger Ebert, pokojni najpoznatiji filmski kritičar je film uvrstio među najbolje snimljene te 1988. godine.

Po kultnoj rečenici: A sada nešto potpuno drugačije – vječito će ostati kao prvi sinonim za humor. 

https://youtube.com/watch?v=FGK8IC-bGnU

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.