Oliver Stone napustio BiH

Kultura 17. aug 201707:17 > 11:26
Anadolija

Slavni režiser i oskarovac Oliver Stone danas je napustio Sarajevo, saznaje N1. Stone je bio u posjeti glavnom gradu BiH gdje je primio prestižnu nagradu Počasno Srce Sarajeva za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Kontroverzni režiser je u nedjelju primio nagradu koju mu je uručio Mirsad Purivatra, direktor Sarajevo Film Festivala na Open Air kinu Metalac pred više od 3.000 gledalaca.

Stone je istakao kako je velika čast primiti Srce Sarajeva jer zna da “ovaj grad ima srce”.

“Bio sam ovdje poslije rata, 2000. godine. Čuo sam priče. Bilo je tragično. Vratio sam se 15-16 godina kasnije. Grad se vratio u život. Puno mi znači sve ovo. Mnogo toga se pozitivnog desilo. Sarajevo je napredovalo. Podsjećajte svoju generaciju o svemu onome lošem što rat nosi, i da se nikada ne ponovi”, poručio je američki režiser.

Inače, U više od četiri decenije dugoj karijeri, Stone je režirao više od 20 filmova, a najpoznatiji je po ostvarenjima Platoon (1986), Born od the Forth of July (1989), JFK (1991) i Natural Born Killers (1994).

Rođen je 15. septembra 1946. u New Yorku, a 1965. je napisao „San jednog djeteta“, autobiografski roman o vlastitoj mladosti, objavljen u izdanju St.Martin's Pressa 1997. Služio je američku vojsku i kao pripadnik pješadije se 1967. i 1968. borio u Vjetnamu za što je odlikovan Bronzanom zvijezdom i Purpurnim srcem sa hrastovim lišćem.

Po povratku iz Vijetnama je nastavio studij na Filmskoj školi Univerziteta u New Yorku gdje je diplomirao 1971. Radio je na poslovima održavanja palube na brodovima američke trgovačke mornarice, te kao vozač taksija u New Yorku, reklamni prodavač, asistent produkcije i kurir.

Danas je jedan od najpoznatijih i najcjenjenijih režisera u svijetu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.