Kako je 'građevinski odjel SFF-a' nasmijao strance

Kultura 18. aug 201709:50 > 09:56
N1

U četvrtak je svečano dodjelom nagrada završen zvanični dio Sarajevo Film Festivala. Nagradu za najbolji film dobilo je ostvarenje iz Gruzije "Savršena majka". Sarajevo je proteklih dana bio grad filma, kazao je direktor SFF-a Mirsad Purivatra koji je bio gost Novog dana.

Divno je vidjeti da je bh. film ponovo popularan, kazao je Purivatar i otkrio kako se velika borba za nagradu publike vodila između filmova Alena Drljevića “Muškarci ne plaču” i Elmira Jukića “Žaba”.

“Na kraju je pobijedila ‘Žaba’. Ljudi su bili oduševljeni filmovima, glumcima…Hoću da poručim posjetiocima Festivala da će ‘Žaba’ biti prikazana večeras u 20:30 sati u Meeting pointu kao film koji je dobio nagradu publike. Naši posjetioci će imati priliku pogledati najbolje filmove SFF-a”, kazao je direktor Festivala.

SFF se završava filmovima “Baby Driver” i “Liberation Day”.

“Nadam se da neće biti kiše kako bi vatrometom označili kraj programa, nakon čega posjetioci mogu uživati u koncertu ‘Plavog orkestra'”, dodao je Purivatra za N1.

Mediji iz BiH, regije i svijeta su ovogodišnji SFF proglasili najboljim u njegovoj historiji.

“Izvještaji medija, koji su objektivni, da je ovo bio najbolji festival. Nismo imali niti jednu primjedbu, svi su bili zadovoljni filmovima”, otkrio je gost Novog dana.

Purivata je istakao žaljenje što ne postoji dugoročna strategija institucija kada je Festival u pitanju.

“Izdvajanja za SFF su u stalnom padu. Nedavno smo se smijali sa prijateljima strancima kada su pitali koja institucija je stajala iza uređivanja Pozorišnog trga i ja sam rekao kako je to uradio ‘građevinski odjel SFF-a'”, kazao je Purivatar.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.