Tanović: Vlast ne prepoznaje glamur SFF-a koji mi vidimo

Kultura 18. aug 201718:22 > 18:28
N1

Predsjednica Udruženja filmskih radnika BiH, Ines Tanović gostujući u programu N1 rezimirala je 23. Sarajevo Film Festival ocijenivši ga kao korak naprijed za bh. kinematogragfiju.

“Ja uvijek moram reći da sam u isto vrijeme objektiva i subjektivna. Ovaj festival se širi iz godine u godinu. Nesumnjivo ima najveći rejting u regiji, šire – cijeni se i u Evropi”, kazala je u uvodu.

Dolaske Olivera Stonea i Johna Cleesa je za nju dokaz da ti ljudi poštuju SFF, a da je kompletan organizacijski tim izveo još jedan veliki poduhvat.

“Oni dolaze iz sistema gdje se drugačije prave filmovi. Naši filmovi opet dolaze do vrhunskih priznanja. Mi idemo u svijet sa našim filmovima, a nama dolaze svjetska imena”, kazala je Tanović.

Na SFF-u su ove godine prikazana dva dugometražna igrana i jedan dugometražni animirani film iz Bosne i Hercegovine. Riječ je o ostvarenjima “Muškarci ne plaču”, “Žaba” i “Ptice kao mi”.

“Svakako da je to korak naprijed jer su filmovi završeni, što se budžeta tiče. ‘Ptice kao mi’ se razvija nekoliko godina, desetak. Nisu se sredstva skupila na vrijeme, producenti su se dosta patili, ali su završili film uz pomoć vanjskih partnera”, kazala je.

A da li smo napredovali u kinematografiji i koliko bh. vlasti podržavaju sedmu umjetnost?

“SFF sa tri bh. filma daje lažnu nadu da smo napredovali u kinematografiji. Ja kao predsjednik Udruženja moram da istaknem da vlast ne prepoznaje glamur koji mi vidimo”.

Ipak, brojni predstavnici vlasti – odvoje vrijeme i prošetaju se crvenim tepihomm.

“Stvarna podrška izostaje. Svako voli na crveni tepih, i da bude pozvan na ručak sa De Nirom, Stoneom. Ali kada treba zagrabiti u budžet, onda je druga politika”.

Kaže da cijeni podršku, kolika god da je, ali BiH u stvarnosti treba Zakon o kinematografiji, koji je pripremljen po svjetskim standardima – ali nikada nije usvojen, niti je bio na dnevnom redu.

“Čekamo da se stavi u proceduru, i da imamo stalno finansiranje”, kazala je.

U razgovoru sa Nejrom Selimović istakla je da je prezadovoljna sa tri bh. filma, a posebno je ponosna što je Srce Sarajeva za najbolji studentski film, premijerno dobio Neven Samardžić, inače student sarajevske Akademije scenskih umjetnosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mrežaTwitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.