Dan Gazi Husrev-begove biblioteke

Kultura 15. jan 201513:55 > 13:56
Anadolija

U Sarajevu je danas u prostorijama zgrade Gazi Husrev-begove biblioteke upriličen "Dan Gazi Husrev-begove biblioteke" povodom 478. godine postojanja ove ustanove te godišnjice useljenja u novu zgradu.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Prigodan program u sali Biblioteke započeo je projekcijom kratkog filma “Čuvar bošnjačkog naslijeđa” kroz koji su se prisutni prisjetili  historije Gazi Husrev-begove biblioteke u Sarajevu.  Program je obuhvatio i predavanje profesroa Fikreta Karčića na temu “Gazi Husrev-begova biblioteka na pragu 21. vijeka” te svečano otvorenje izložbe pod nazivom “Islamski motivi na poštanskim markama”.

Suorganizator izložbe je, na poziv Biblioteke, Javno preduzeće BH Pošta koja je za ovu priliku iz svojih fondova izložila poštanske markice.

Na poziv uprave Gazi Husrev-begove bibibloteke pozvani smo da budemo suorganizator manifestacije i izložbe poštanskih markica sa motivima islama. Rado smo se odazvali i u zajedničkim angažmani napravili izložbu. Radi se o preko 300 markica koje su jednim dijelom izdate i u BH Pošti. Tu postoji markica na temu džamije Kuršumlije iz 1539. godine, koja baštini 500 godina islama na ovim prostorima, tj. u našoj domovini“, kazao je direktor BH Pošte Mujo Butković.

Izložba koja je otvorena do 15. marta sadrži i poštanske markice iz perioda Austo-Ugarske monarhije, Kraljevine Jugoslavije i drugih perioda BiH. Markice su sa motivima Počitelja, Gradačca, Kozije ćuprije u Sarajevu, munare džamije “Pod takišom” u Sarajevu, sa motivima ljiljana, narodne nošnje, džamija, turbeta, gradskih čaršija, te sa likovima bh. književnika.

Ovo je veoma važna godišnjica biblioteke koja predstavlja najstariju naučno-obrazovnu instituciju u BiH. Sa svojim bogatim zbirkama, biblioteka je važna za BiH, Balkan i Evropu. Ona je važna i radi toga što islamski rukopisi i dokumenti nisu obični artefakti u muzeju već se nalaze kao živa tradicija naroda koji je razvijao i čuvao te dokumente. S obzirom na godine postojanja i značaj koji ima, mislim da bi sarajevski Univerzitet trebao uzeti godinu osnivanja bibiloteke kao godinu svog osnivanja“, kazao je prof. Fikret Karčić.

On je podsjetio i na 15. januar 2014. godine kada je uz pomoć države Katar otvorena nova zgrada biblioteke. 

Prema riječima direktora Uprave za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ BiH Amira Karića, Biblioteka nije samo zbirka knjiga već predstavlja prvorazredno mjesto kolektivnog kulturnog pamćenja.

U njenim rafovima leži vrijedna građa, ona naajboji način pokazuje koji je bio naš ideal kulture kroz vrijeme. Velika je njena uloga u očuvanju identiteta. Ona pokazuje da je humanistički poduhvat, jer je blago koje ona čuva od početka vezano za ljude. Ona iznova daje plodove, a to su želje za čitanjem. U njoj su sačuvane želje svih za čitanjem onoga što je napisano i onoga što će biti napisano. Utjelovljuje vitalnu memotehniku sposobnu sačuvati i prenijeti sačuvano“, kazao je Karić.

Gazi Husrev-begova biblioteka u Sarajevu osnovana je vakufnamom namjesnika u BiH Gazi Husrev-bega 8. januara 1537. godine kojom je osnovana njegova medresa. Osnovana putem vakufname, Biblioteka je posjedovala knjige vezane za medresu. Biblioteka je kasnije započela svoj rad kao školska biblioteka koja podržava nastavni proces u medresi.

Njen bogati knjižni fond rastao je tokom historije, a pojedinci su kroz vrijeme uvakufljivali knjige iz oblasti ismalskih nauka, ali i medicine, historije, književnosti.

Danas Biblioteka broji oko 10.500 naslova, 20.000 tekstova, 35.000 knjiga štampanih na istočnjačkim te zapadnjačkim jezicima, dokumente, zbirke fotografija, postere, letke. Gazi Husrev-begova biblioteka je ustanova Islamske zajednice koja je otvorena za pružanje usluga cijelom društvu.