Pročitajte otvoreno pismo Dine Mustafića institucijama u BiH

Kultura 19. sep 201711:32 > 11:40
N1

Poznati bosanskohercegovački režiser Dino Mustafić uputio je otvoreno pismo Ministarstvu civilnih poslova BiH, Ministarstvu kulture i sporta FBiH, Ministarstvu prosvjete i kulture RS te predsjedavajućim skupštinama BiH, FBiH, RS povodom teške situacije u kojoj se nalazi umjetnička scena BiH.

Mustafić se obratio navedenim povodom jučer održane pres-konferencije Zemaljskog muzeja Bosne i Hercegovine na kojoj je još jednom istaknuta iznimno teška situacija u kojoj se nalazi ova institucija, kao općenito i cijela kulturna scena u Bosni i Hercegovini.

Pismo prenosimo u cijelosti:

Jučerašnja pres-konferencija kolegica i kolega iz Zemaljskog muzeja BiH nije jedan u nizu apela da se zaštiti kulturno historijsko nasljeđe, sačuvaju institucije koje pohranjuju i istražuju našu zajedničku memoriju, već je to i PROTEST zbog sveukupnog neodrživog stanja u kulturi i odnosa države prema umjetnicima i naučnicima u svim oblastima stvaralaštva. I na toj pressici se ponovo vidjelo kako više svijesti i brige imaju dobronamjerni strani diplomati i donatori, nego domaći političari i nadležna ministarstva koja godinama ništa ne čine da se riješi pravni, imovinski i finansijski status ove institucije.

Godinama se kulturni sektor mrcvari sa različitih nivoa vlasti, masakriraju se budžeti za rad, netransparentno i nezakonito podržavaju opskurne folklorno-vjerske priredbe i seoske igranke po etničkom principu. Našim novcima podržavate “kulturne” skupove u užim zavičajima kao mjesta koja su vaša glasačka baza za naredne izbore. To se primijeti iz spiska anonimnih i nevažnih događaja koje subvencionirate mimo kriterija i procedura transparentnosti. Vidljivo diskriminirate institucije internacionalne kulturne djelatnosti i predano radite na provincijalizaciji naše zemlje. Godinama ignorišete zahtjeve struke da se iznađe sistem za popunu budžeta za kulturu i sport, donesu zakoni o kulturnoj i sportskoj djelatnosti i izrade strateški pravci u svim oblastima umjetničkog i naučnog djelovanja. Politika koju promovirate nam poručuje da želite BiH kao državu bez muzeja, pozorišta, knjižara, galerija i kina, kako bi sve pretvorili u prostor profita, konzumerizma i kiča. Vi nas gurate u civilizacijski mrak i izolaciju. Vama ne trebaju umjetnici, naučnici i sportaši, već još više državnih činovnika i partijsko podobnih kadrova.

Krajnje je vrijeme da odgovorni nosioci zakonodavne vlasti ovakvo ponašanje visokih državnih funkcionera, zaposlenih u Ministarstvu civilnih poslova i entitetskih ministarstava za kulturu i sport, koji se finansiraju iz budžeta građanki i građana države BiH, javno sankcionišu, a njihov način ophođenja sa javnošću i zaposlenima u resoru kulture, upravnicima, direktorima i radnicima u kulturi promjeni iz temelja. U našoj zemlji život mora biti važan, a kultura je život jednog vremena koji mora nešto iza sebe ostaviti potomstvu. U protivnom, vi ćete kao nosioci zakonodavne i izvršne vlasti biti odgovorni što ćete iza sebe ostaviti samo duhovnu i civilizacijsku pustoš!

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.