Dobra vijest za kulturu u BiH

Kultura 19. sep 201717:14 > 19:29
N1

U vrijeme kada generalno opada interes za kulturna zbivanja u zemlji, dobra vijest za institucije nauke i kulture stigla je od federalnih vlasti.

Ministarstvo obrazovanja i nauke FBiH, potpisalo je ugovor o sufinansiranju projekata i programa osam kulturno i naučno značajnih institucija za BiH, kako bi se nastavio i osigurao kontinuitet rada ovih ustanova. Za ovo je federalno ministarstvo nauke i obrazovanja iz budžeta izdvojilo 1.100.000 KM, te ih prema prioritetima podijelio na osam dijelova. Tako se u vrhu ljestvice prioriteta našao Zemaljski muzej BiH, Akademija umjetnosti i nauke BiH, te Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH.

No, ovaj novac im, kažu, neće dugoročno riješiti probleme. Zemaljski muzej BiH, obilježio je i drugu godišnjicu od ponovnog otvaranja vrata muzeja, ali, hoće li ponovo doživjeti scenario iz 2015?

“Pitanje pravnog statusa muzeja, to možemo kratko apsolvirati, tu nema nikakvih promjena niti vidim da će uskoro biti. Očekujem da ćemo do kraja godine dobiti neki novac od Federacije i države BiH. I to je onaj stalni problem što mi nismo na budžetu i zadnji smo na redu da dobijemo neka sredstva”, kaže Mirsad Sijarić, direktor Zemaljskog muzeja BiH.

Sredstva sa federalnog nivoa uskoro stižu, ali od države još ništa.

“Zbog nedostatka sredstava sa državnog nivoa, zbog nedostatka sredstava sa nivoa federalnog ministarstva kulture, ovaj novac koji ćemo sada dobiti uskoro će izuzetno puno značiti”, otkriva Marica Filipović, zamjenica direktora Zemaljskog muzeja BiH.

Građani kažu: ovo je sramota!

Ravnodušan nije ostao ni bh. redatelj Dino Mustafić. Na adrese resornih ministarstava, te predsjedavajućih skupština BiH, FBiH i RS uputio je otvoreno pismo u kojem je između ostalog naglasio kako više svijesti i brige imaju strane diplomate i donatori, nego domaći političari koji ništa ne rade da se ovaj problem riješi. A neće se riješiti sve dok se ne donese sistemsko rješenje na nivou BiH, tvrde kulturni radnici. Najveće zamjerku upućuju krovnom nivou u zemlji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.