Tuzla: Impresivni izložbeni radovi na 9. Bijenalu minijature

Kultura 21. okt 201717:14 > 19:53
N1

Umjetnici iz BiH, zemalja regije, Holandije, Austrije i drugih evropskim zemalja izložili su svoja djela na Devetom bijenalu minijature u Bosanskom kulturnom centru u Tuzli. Pokazali su kako se mogu napraviti velika djela na malom formatu.

Arhitekta Mujo Grbić gavranovim perom dočarao je jezero i čamac na kojem se rado družio sa Aleksandrom Acom Adamovićem i Nisvetom Džankom.

Jedna od stvari koju bi ja povezao sa Džankom je taj čamac koji mo mi dovukli iz Modraca. Sjeli smo u njega i prvi Džankini kadrovi „ Pozitivne geografije“ su krneuli iz tog čamca“, rekao je Mujo Grbić, Dobitnik Grand prix nagrade.

Saz u orahovoj ljusci, mini telefon, instalacije u teglici, radovi od kamena, gipsa, metala,razne instalacije, slike mini formata, samo su dio impresivnih izloženih radova.

O bilo kojoj umjetnosti da je riječ, onda format uopšte ne predstavlja tu veličinu nego vrijednost ostaje vrijednost, a ona se može polučiti i u malom”, kazao je Muamed Bajramović, dobitnik nagrade za skulpturu i instalaciju.

Mnogi autori u svom stvaralačkom radu odlučuju se da rade u malom formatu. Sam format je specifičan, poseban, jednako vrijedan kao i mnog radovi. Volimo se hvaliti kao civilizacija da nam je tehnologija sve pristupačnija, pa , također, male stvari pokreću život, pa tako i male stvari umjetnosti, pokreću umjetnički život“, kazao je Boris Pejić, Selekciona komisija Bijenala umjetnosti minijature.

Tuzlansko bijenale jedinstven je kulturni događaj na ovim prostorima jer umjetnici rijetko imaju priliku izlagati na malom formatu.

Darko Jovanović, dobitnik Specijalne nagrade “Aleksandar Aco Adamović”: “Svi se mi bavimo minijaturom, samo što nemamo prilike izlagati. Ovo je fantasitčna stvar i Tuzla ima tradiciju da upravo gura tu minijaturu kao nešto bitno i ravnopravno sa ostalim djelima.”

Edis Bajić, direktor Bosankog kulturnog centra Tuzla: “Oko 200 autora je poslalo oko 600 radova. Selekciona komisija i žiri izabralai su oko 150 autora i preko 400 radova koji su izloženi u velikoj i maloj galeriji BkC i Bijenale će trajati do 20 novembra.”

Nagrađeni autori dobit će priliku da naredne godine imaju samostalne izložbe u BKC, a u okviru ovog bijenala planirane su i radionice za učenike kako bi se nastavila njegovati tradicija minijature.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter | Facebook i UŽIVO na ovom linku.