Interaktivna predstava "Maske" izvedena 450 puta

Kultura 29. jan 201511:10 > 11:14
N1

Interaktivna predstava Teatra u obrazovanju “Maske” nastala 1999. godine u Mostarskom teatru mladih 1974, tretira maloljetničko, porodično te rodno zasnovano nasilje.

Uključuje se u istraživanje uzroka i posljedica nasilja dajući rješenja i djelujući na prisutne katarzično. Predstava je igrana u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Velikoj Britaniji i SAD-u.

Izvedena je 450 puta. Iz Mostara se u Novi dan javljala reporterka N1 televizije Julija Gubeljić koja je bila u društvu umjetničkog direktora MTM 1974 Seada Đulića.

Na pitanje kako su uspjeli odigrati čak 450 predstava, Đulić je rekao: “Vrlo jednostavno. Kad smo prvu izveli, samo smo nastavili. Ova predstava je interaktivna, nje nema bez publike. Publika rješava svoje probleme i uvijek dođe do katarzičnog kraja i predstava ne govori samo o maloljetničkom nasilju, već generalno o nasilju. U početku je to billa ciljana predstava. Prilagođavamo je prema onima kod kojih dođemo ili koji nama dođu”.

“Mi imamo više od 15.000 registrovanih nasilja, a jednu četvrtinu smo zajedno s njima postavili, osvijestili, došli do uzroka i posljedica. Bilo je slučajeva kad su mladi ljudi i roditelji dolazili nakon predstave i govorili da su shvatili gdje griješe”, dodao je.