Promovirana knjiga "Sebijini snovi"

Kultura 09. nov 201721:14 > 21:14
Fena

Bosanskohercegovački i crnogorski novinar i književnik Ruždija Adžović nedavno je objavio novu knjigu "Sebijini snovi", koja je večeras promovirana u sarajevskom Domu Oružnih snaga Bosne i Hercegovine.

Radi se o pripovijetkama koje govore o životu ljudi, uglavnom Bošnjaka, u BiH i Crnoj Gori, njihovim sudbinama, navikama i običajima.

Radnja polovine od ukupnog broja pripovijetki smještena je u Podgorici, Tuzima, Bijelom Polju, Beranama i Bihoru, a druga polovina u Sarajevu, Tuzli i mnogim neimenovanim bosanskim čaršijama.

Pored autora, o knjizi su govorli promotori Fehim Kajević, Kerim Sefer i Safet Sijarić. 

Po riječima Adžovića, naslovna priča “Sebijini snovi” opisuje sudbine mnogih djevojaka iz patrijarhalnih porodica u okolini Podgorice, koje su imale tragičnu sudbinu.

“Knjiga pripovijetki nastala je tokom mojih putovanja po sjećanjima i emotivnog lebdenja između moje dvije domovine – Crne Gore i Bosne i Hercegovine, te Sarajeva i Podgorice. Tu su i pripovijetke o probuđenoj savjesti, iznevjerenom prijateljstvu, neopravdanoj sumnji u iskreno prijateljstvo, dakle o onome što se svima nama, manje ili više dešava u životu”, kazao je Adžović.

On je naglasio da je promociju posvetio prijatelju i književnom učitelju, nedvano preminulom književniku Isnamu Taljiću.

Književnik i novinar Fehim Kajević, kazao je da knjiga povezuje autorove dvije domovine Crnu Goru i BiH, odnosno Podgoricu i Sarajevo.

“To je neobična knjiga neizvjesnog života, neočekivane sudbine njegovih junaka, počev od rodnog kraja Tuzi, preko Bihoirskih gradova Berana i Bijelog Polja, do bosanskih gradova Sarajeva i Tuzle”, rekao je Kajević. 

Mladi književnik Kerim Sefer kazao je, da je knjiga djelo naglašenog porodičnog života.

“”Sebijini snovi”, novo djelo Ruždije Adžovića, predstavlja sociološku priliku da sagledamo sve kulturološke efekte, koji su spona između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, sve motive svakodnevnice prosječnog čovjeka, sva iskustva koja grade sliku naroda koji se, uime bliskosti i jedinstvenosti ujedinjuju kao jedna matica”, kazao je Sefer.

Recenzije za knjigu “Sebijini snovi” napisali su pisac i akademik Abdulah Sidran i crnogorski književnik Novak Kilibarda.

“Sebijini snovi” je peta knjiga Ruždije Adžovića. Njegov roman “Ogrlica iz Šanliurfe” preveden je na turski jezik i uskoro će biti objavljen u Ankari. Adžović radi i na novom romanu, a uskoro završava i knjigu o akademiku Muhamedu Filipoviću.